Háború: Oroszországban robbantgattak az ukránok - a károk súlyosak lehetnek

Hírek2023. dec. 1.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 645-dik napján:

- Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) robbantásokat hajtott végre egy szibériai vasútvonalon, amelyet Oroszország katonai szállítmányok szállítására használ - közölte egy ukrán forrás a Reuters hírügynökséggel.

Állítása szerint négy robbanószerkezetet robbantottak fel az éjszaka, amikor egy tehervonat haladt át a Mongóliával határos Burjátföldön található Szeveromujszkij alagúton.

Ez az egyetlen nagyobb vasúti összeköttetés Oroszország és Kína között. És jelenleg ez az útvonal, amelyet Oroszország kifejezetten katonai szállításokhoz használ, megbénult.

Orosz források elismerték, hogy egy vonat kigyulladt a térségben, de robbanószerkezetekről nem tettek említést.

- Meghalt egy orosz tábornok, akinek egy ukrán akna lett a végzete - állítja több Kreml-közeli forrás. Úgy vélik, hogy legalább hat másik orosz tábornok halt meg Moszkva 2022. februári ukrajnai inváziója óta – írja a BBC.

- Volodimir Zelenszkij elnök felszólított az erődítmények gyorsabb építésére az orosz erők nyomása alatt álló kulcsfontosságú szektorokban, különösen Kelet-Ukrajnában, amely Moszkva előrenyomulásának egyik fókuszpontja, 21 hónappal az invázió után.

Zelenszkij azt követően tette közzé felhívását, hogy bejárta az ukrán frontvonal északkeleti állásait.

- Az Egyesült Államok együttműködik Ukrajnával, hogy felkészüljön Oroszország várható téli támadásaira, többek között segít felszereléseket és készleteket biztosítani, hogy az emberek ne maradjanak fűtés és áram nélkül - mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

- Az amerikaiak többsége ma Kínát tartja az Egyesült Államokat érintő legnagyobb fenyegetésnek - derül ki a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérésből, amit csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

31 százalékról 24 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint az első számú veszélyforrás Oroszország.

- Kihívást jelent az Európai Unió azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

- Az ukrán elnök szerint a Krím félszigetet könnyebb lesz visszavenni Oroszországtól, mert ott nem voltak harci cselekmények, a Donyeck-medence visszafoglalása azonban nehezebb lesz, mivel azt tíz éve megszállva tartják az oroszok,

a területet militarizálták, és a helyi szakadárok is harcolnak az orosz oldalon.

- A Donyeck megyei ukrán hatóságok napközben arról tájékoztattak a közösségi oldalakon, hogy a Pokrovszk, Mirnohrad és Novohrogyivka települések elleni éjszakai orosz rakétatámadás következtében a legfrissebb információk szerint legalább tíz helyi lakos sérült meg, egy meghalt, négy ember után pedig még kutatnak a romok alatt.

Hozzátették, hogy az orosz erők hat darab, feltételezhetően Sz-300-as légvédelmi rakétát lőttek ki, amelyek hivatali és lakóépületekbe csapódtak be.

- Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon közölte, hogy az elmúlt húsz nap alatt több mint hatvan orosz katona adta meg magát az ukrán hadseregnek, közülük négyen az elmúlt 24 órában.

- Négy frontszakaszon hét ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, mintegy 750 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

- A Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen, az Európai Unió pedig "erőszakos politikai projektté" vált - hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

- Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat - jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.