"Korszakváltás zajlik a honvédségben"

Hírek2023. dec. 1.MTI

A honvédelmi miniszter az elmúlt másfél évben minden döntését annak rendelte alá, hogy a honvédelem terén is befejeződjön a rendszerváltás. Szalay-Bobrovniczky Kristóf erről a 48 perc - Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban beszélt.

A hirado.hu beszámolója szerint a műsorban elhangzott, hogy 2004-ben megszűnt Magyarországon a sorkötelezettség, és ezzel az átlag magyar ember életéből eltűnt a honvédség. Nem lehetett róla hallani vagy ha igen, akkor inkább negatív összefüggésekben - vezette fel a műsort Lánczi Tamás.

A 48 perc házigazdája hozzátette: ezek után valamikor a 2010-es évek közepén kezdett életjeleket mutatni a honvédség, és 2022-ben, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf átvette a tárcát, radikális változások indultak meg, amelyek konfliktusokat is szültek.

"Mintha a rendszerváltás most érkezett volna el a honvédelem területére"

- vetette fel a műsor házigazdája.

"Merem állítani, hogy egy korszakváltás ambíciójával léptem fel erre a pályára"

- válaszolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter leszögezte, minden döntésük, amit az elmúlt másfél évben meghoztak, arra szolgált, hogy a honvédelem és a haza fegyveres védelmének terén is bekövetkezzen egy olyan szintű rendszerváltás, mint ami más területeken már lejátszódott.

"99'-ben beléptünk a NATO-ba, ebből 2004-re annyit értettünk meg, hogy nem kell katonának lenni. És erre az akkori politika, a szociál-liberális kormányok, rájátszva a nemzetközi világhangulatra, keményen rá is dolgoztak"

- mondta a miniszter a műsorban.