Háború: Őrségváltás a NATO élén, egyre nagyobb veszélyben egy kulcsfontosságú város

Hírek6 órájaD.F.D.

Egyre nehezebb helyzetben lehetnek Vuhledar védői. Lassú, de folyamatos az orosz előre nyomulás. Zelenszkij helytállásra szólít fel. Őrségváltás történik a NATO élén. A leköszönő főtitkár erős üzenettel búcsúzik. Moszkva újabb 133 ezer embert mozgósíthat.

Folyamatos az orosz expanzió

Ukrán katonai bloggerek az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy az oroszok előre nyomulnak a Donyecki terület déli részén fekvő Vuhledar városa felé. Mint írják, a település egy dombtetőn fekszik, az ukrán hadsereg pedig hosszú ideje védi az orosz támadókkal szemben.

Az orosz csapatok egyébként hónapok óta lassan bár, de északabbra is előre törnek, azzal a céllal, hogy elfoglalják a Donyecki és Luhanszki területből álló teljes Donbász régiót. – olvasható a The Guardian ukrajnai háborúról szóló október elsejei tudósításában.

Mint írják, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a helyzet „nagyon-nagyon nehéz” az Oroszország elleni háború frontvonalán, mind a meglévő képességeik, mind a jövőbeli képességeik, mind pedig a konkrét feladataink szempontjából.  

Az ukrán erőknek mindent meg kell tenniük az őszi időszakban.

- fogalmazott.

 Váltás a NATO élén

A NATO élén mindeközben őrségváltás zajlik. Mark Rutte, korábbi holland miniszterelnök hivatalosan október elsején, kedden reggel veszi át a NATO irányítását Jens Stoltenbergtől, aki 2014-től tölti be a katonai szövetség főtitkári pozícióját.

A leköszönő főtitkár erős üzenettel búcsúzott a katonai szövetség tagjaitól:

A NATO-tagokat nem szabad, hogy Vlagyimir Putyin vakmerő orosz nukleáris retorikája visszatartsa attól, hogy több katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának

- fejtette ki nézeteit Jens Stoltenberg.

Minden alkalommal, amikor új típusú fegyverekkel - harckocsikkal, nagy hatótávolságú lövegekkel vagy F-16-osokkal - fokoztuk a támogatásunkat, az oroszok megpróbáltak megakadályozni minket.

- mondta.

Nem jártak sikerrel, és ez a legutóbbi példa sem szabad, hogy megakadályozza a NATO-szövetségeseket abban, hogy támogassák Ukrajnát. 

- tette hozzá, utalva Vlagyimir Putyin nemrégiben történt állítólagos változtatásaira az orosz nukleáris doktrínában. Stoltenberg ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a NATO nem észlelt olyan változást Oroszország nukleáris álláspontjában, amely az Észak-atlanti Szerződés Szervezete részéről bármilyen változtatást igényelne.

Érdekes kijelentést tett az USA egykori nemzetbiztonsági tanácsadója

A háborúval kapcsolatos politikai megnyilvánulások sora ezzel azonban nem ért véget. A tengeren túlon HR McMaster, aki Donald Trump elnöksége idején az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója volt mítosznak titulálta és elutasította a republikánus elnökjelölt azon kijelentését, hogy novemberi megválasztása esetén képes lenne közvetítésével elérni az ukrajnai háború befejezését.

Véleménye szerint:

A háborúval kapcsolatos valódi félreértés azt feltételezni, hogy kedvező politikai eredményt lehet elérni kedvező katonai eredmény nélkül. Ez soha nem történt meg a háborúban.

Újságírókat tartóztattak le Moszkvában

A háború árnyékában Oroszországban is feszültséggel teli volt a tegnapi nap. Három, független orosz médiumoknak dolgozó újságírót tartóztattak le hétfőn Moszkvában egy koncert előtt, amelyen a Kreml ukrajnai területek elcsatolását ünnepelték - közölte egy jogvédő csoport. A The Guardian tudósítása szerint az OVD-info nevű emberi jogi civil szervezet az őrizetbe vettek hozzátartozóira hivatkozva közölte, hogy az egyik újságíró a Republic hírportálnál, a másik kettő pedig a SOTAvisionnál dolgozott, amely szerint riportereit - akiket nem engedtek be a Vörös téren tartott ünnepségre - a nézőkkel készített interjúk közben tartóztatták le. A csatorna a The Guardian szerint egyike az utolsó orosz médiumoknak, amelyek még dokumentálják a Kremlnek az ehhez hasonló lépéseit.

Mozgósít a Kreml

Oroszország eközben mozgósít és 133 000 katona besorozását tervezi október és január között, a Vlagyimir Putyin által aláírt rendelet szerint, amely a tartalékosokon kívüli, katonai szolgálatra jogosultakat érinti. Oroszország azt tervezi, hogy jövőre csaknem 30%-kal növeli védelmi költségvetését, mivel a forrásokat az Ukrajna elleni háborúra fordítja, és többet költ a hadseregre, mint a jólétre és az oktatásra együttvéve - derül ki az orosz költségvetési tervezetből.