Rakétaeső zúdult az egyik fontos ukrán városra

Hírek2023. jan. 26.Sz.A.

Az ukrán csapatok feladták Szoledár városát, Herszon megyében pedig zajlik az orosz előrenyomulás.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek, hogy a logisztikai és a fenntartási nehézségek ellenére is szállít 31 M1 Abrams tipusú páncélost Ukrajnának Washinton.

A döntést tegnap jelentette be Joe Biden, aki a döntés előtt konzultált európai szövetségeseivel, Franciaországgal, Nagy-Britanniával, Námetországgal és Olaszországgal. Zelenszkij szerint a szállítmány fontos lépés Ukrajna győzelme felé - számol be a The Guardian napi haditudósítása.

- Az ukrán elnök szerint kulcsfontosságú, mikor és mennyi páncélost tud szállítani az Egyesült Államok, és milyen gyorsan zajlik majd a katonák kiképzése.

- Olaf Scholz német kancellár megerősítette, hogy 14 Leopard 2A6 tipusú harckocsit szállít Ukrajnának, sőt, további katonai segítséget ígért. Ezen felül beleegyezett abba is hogy európai szövetségesei is küldhessenek német gyártású fegyvereket Kijevnek. Finnország, Spanyolország, Hollandia, Lengyelország és Norvégia is küldhet további Leopard harckocsikat Ukrajnának, 

- A Leopard tankok küldésével az USA időt nyerhetett az Abrams páncélosok leszállításához, bár Washinton és Berlin is cáfolta, hogy a két bejelentésnek köze lenne egymáshoz. Lapértesülések szerint a német döntés előfeltétele volt az amerikai páncélosok küldése.

- Oroszország berlini nagykövetsége szerint Németország új szintre helyezte a szembenállást a páncélosok küldésével, és Moszkva a lépést úgy értékeli, hogy "Berlin nem hajlandó történelmi felelősséget vállalni".

- A Kreml szerint a páncélosok szállítása egy elbukott terv, mert az új harckocsik ugyanúgy "el fognak égni, akárcsak a többi".

- Eközben zajlik az orosz előretörés Donyeck tartományban: ukrán források szerint vissza kellett vonulniuk Szoledar városából, hogy megkíméljék a katonák életét.

- Herszon tartományban folytatódnak az orosz haderő rakétatámadásai, melyben tegnap egy ember életét vesztette, és 16 fő megsérült. Az elmúlt 24 órában az orosz haderő több mint 100 rakéta és légitámadást hajtott végre a régióban.

- Korrupciós vádak miatt 15 vezető tisztségviselő mondott le posztjáról szombat óta.

A gazdag történelmű Odesszát egyedül az ukrajnai nacionalista rezsim fenyegeti, amely szisztematikusan rombolja a műemlékeket - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. Az MTI jelentése szerint az orosz diplomáciai tárca arra reagált, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította Odessza történelmi óvárosát.

"Nem vitatva azt a jelentős kulturális örökséget és dicsőséges történelmi múltat, amely az orosz állam részeként lett Odesszáé, természetesnek tartjuk, hogy Odessza felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára. Pontosításra szorul ugyanakkor az a tény, hogy a város gazdag történelmét egyedül az ukrajnai nacionalista rezsim fenyegeti, amely szisztematikusan rombolja Odessza nagy alapítóinak és védelmezőinek emlékműveit" - hangzott a közlemény.

A moszkvai minisztérium szerint külön elítélést érdemel az UNESCO részéről, hogy a város kikötői övezetében katonai létesítményeket és fegyvereket helyeztek el és használnak.

A tárca rámutatott, hogy "a kijevi rezsim" lebontja II. Katalin cárnő és társai, Joszif Gyeribasz (José de Ribas), Platon Zubov, Francois Sainte de Wollant, Grigorij Potemkin herceg és Alekszandr Szuvorov tábornok emlékművét, amely szerves részét képezi a város évszázados történelmi örökségének és építészeti együttesének.

A közlemény emlékeztetett rá, hogy tavaly lerombolták a várost a fasiszta megszállók ellen védő katonák emlékművét, idén januárban pedig vandálok elcsúfították az odesszai Megváltó Krisztus csodatévő képének kápolnáját megsemmisítve a II. Miklós mártír cár és az orosz ortodox egyház által szentté avatott Fjodor Usakov tengernagyot ábrázoló freskókat.

"Az elmúlt néhány évben számos, a (világörökségi helyszíni) jelölés határain belül vagy annak peremövezetében található történelmi épület részben összeomlott" - hangzott az állásfoglalás.