Háború: sorra hódítják meg az orosz településeket az ukránok

Hírek2024. aug. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 916-dik napján:

- Az ukrán hadsereg főnöke, Olekszandr Szirszkij elmondta, hogy erői újabb győzelmeket arattak az oroszországi Kurszkban, és 100 várost és falut tartanak ellenőrzésük alatt 1294 négyzetkilométeren. Azt állította, hogy az orosz erők mintegy 30 ezer katonát csoportosítottak át a kurszki bevonulás miatt, és hogy Ukrajna 594 hadifoglyot szerzett.

- Ukrán drónok felgyújtottak több olajtartályt az oroszországi Rosztov régióban - jelentette szerdán a Reuters. A térség kormányzója, Vaszilij Golubev elmondta, hogy Ukrajnából indított drónokat semmisítettek meg a régió felett.

Alekszandr Guszev, a szintén Ukrajnával határos Voronyezsi terület kormányzója azt mondta, hogy náluk egy ukrán drónról származó törmelék gyújtott tüzet. Guszev hozzátette, hogy nem történt detonáció,

és a tüzet a lakosok ideiglenes evakuálása után eloltották.

Az orosz tisztviselők rendszeresen azt mondják, hogy a károkat egy lelőtt drón törmelékei okozták. Nem szokták elismerni, ha egy drón eltalálta a célpontját.

- Az Ukrajnával és részben az ukránok által megszállt Kurszkkal határos oroszországi Belgorod régió kormányzója azt mondta, hogy tudomása van olyan jelentésekről, amelyek szerint az ukrán hadsereg megpróbálta átlépni a határt. „Az orosz védelmi minisztérium szerint a helyzet a határon továbbra is nehéz, de ellenőrzés alatt van.”

- Zelenszkij elárulta, hogy Ukrajna tesztelte az első saját gyártású ballisztikus rakétáját. Az ukrán elnök azt mondta, hogy több részletet nem tud mondani. Zelenszkij kedden azt mondta, hogy Ukrajna képes lenne idén 1,5-2 millió drónt gyártani,

de nincs meg a szükséges tőke ennek a számnak az eléréséhez.

- A hétfői első heves orosz támadási hullám után Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy „átcsoportosította az amerikai légvédelmi exportot, hogy azt először Ukrajnába küldjék”. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok „sürgősen energiaipari berendezéseket szállít Ukrajnának, hogy megerősítsék Ukrajna energiahálózatának ellenálló képességét”.

- Zelenszkij kedden azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott háború végül párbeszéd útján ér véget, de Kijevnek erős pozícióban kell lennie azon a csúcstalálkozón, amelyet reményei szerint még az idén összehívnak, hogy előmozdítsa a békéről szóló elképzelését.

- Mint elárulta: Ukrajna azt tervezi, hogy a demokrata és a republikánus amerikai elnökjelölteknek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak, valamint a hivatalban lévő Joe Bidennek is bemutatja az Oroszországgal folytatott háború befejezésének tervét,

amely a kurszki területre való behatoláson kívül további lépéseket tartalmaz diplomáciai és gazdasági fronton.

- Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Ukrajna kérésére szerdára összehívja a NATO-ukrán tanács ülését - közölte kedden a szövetség szóvivője. A találkozót nagyköveti szinten tartják majd. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter várhatóan videókapcsolaton keresztül tájékoztatja a szövetségeseket a harctéri helyzetről és a prioritást élvező szükségletekről.

- Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki nemrég Ukrajnában járt, kedden közölte Vlagyimir Putyinnal, hogy támogatja „a konfliktus mielőbbi, tartós és békés megoldását”.