Rövidebb lett a felújítások megtérülési ideje, a csillagászati árak ellenére is érdemes belevágni

Elemzések2022. júl. 28.Dajkó Ferenc Dániel

Az energetikai tanúsítványok alapján a hazai ingatlan állomány hatvan százaléka átlagos, vagy annál rosszabb besorolású. Az energetikai korszerűsítés még befektetési formának is ideális, rezsiárak emelkedése miatt pedig hamar megtérülhet.

A családiházak fele nincs leszigetelve

Ugyan az ingatlanok állapotáról pontos, naprakész adatok nincsennek, ilyen jellemzőket egyedül a KSH mikrocenzusai során mérnek fel. Segítséget nyújthat azonban, hogy minden ingatlan adásvételhez szükséges úgynevezett energetikai tanúsítványt készíteni. Az elmúlt években kiadott energetikai tanúsítványok alapján pedig a hazai ingatlan állomány több mint fele, körülbelül hatvan százaléka átlagos vagy annál rosszabb besorolású. Ez alapján tehát nincs jó bőrben a hazai ingatlanállomány - ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője a növekedés.hu-nak adott interjúban.

Mint mondta, a hazai lakásállomány érezhető többsége jellemzően családi ház, vagy önálló, egylakásos lakóépület.

A nagyvárosokban, például Budapesten, ahol egymillió lakóépület található, más a helyzet, mert ott a többség társasházi lakás, de országos viszonylatban túlnyomó többségében a családi házak jelentik a lakásállomány gerincét. Nem járunk messze a valóságtól, ha azt feltételezzük, hogy ezeknek a házaknak a fele nincs leszigetelve. Más kérdés, hogy ezek közül az ingatlanok közül mennyiben laknak, hiszen a demográfiai viszonyok átalakulásával az elmúlt 30 év vándorlási különbözetei alapján nagyon sok olyan település van, ahol szinte csak családi ház található, viszont nagyon magas az üresen álló házak aránya.

- Bárhogy is nézzük, még bőven van tér a fejlődésre a lakásállomány energetikai korszerűsítése terén - tette hozzá a szakember.

Változó preferenciák

Az ingatlan vásárlásakor eddig két fő szempont fogalmazódott meg jellemzően a vevőkben,hol legyen az adott ingatlan, és hogy mennyibe kerül. Ez tapasztalható az ingatlan.com-os keresésekben is, ahol ez a két paraméter szerepel gyakorlatilag mindig a keresések között.

Minden más paraméter jóval ezután következik - hangsúlyozta a szakértő. Az hogy milyen állapotú az ingatlan, mekkora a rezsije, milyen a fűtésrendszere, az sokadlagos szempont volt az árhoz és a lokációhoz képest.

Most azonban még azok is sokkal energiatudatosabbá váltak, akik korábban soha nem gondolták volna, hogy ez a szempont ennyire fontos lesz. Nem csupán az ingatlan adásvételek és a lakhatási döntések kapcsán, hanem a mindennapi életük során is, hiszen a rezsiköltségek már nincsennek úgy kőbe vésve, mint ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk 

- húzta alá.

A magyar ingatlantulajdonosok – háztartások ugyanis nagyon szerencsés helyzetben voltak például a nyugat-európai háztartásokhoz képest, mert még a különböző gazdasági különbségeket figyelembe véve is a nyugat-európai háztartásokban a rezsiköltségek, nagyon brutálisan és nagyon gyorsan emelkedtek, ami az életkörülményeket nagyon jelentősen rontotta, míg mi Magyarországon ebből szinte semmit nem éreztünk. Így ott az energiatudatosság már korábban fontosabb szempont volt. Most ez a változás a magyar társadalmat is energiatudatosabbá teheti, és sok jó döntést megalapozhat a későbbiekben is, ami aztán biztosan megtérül.

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy ha valakit megkérdezünk Magyarországon, hogy jó ötlet-e az energetikai korszerűsítés, vagy a lakásfelújítás, akkor ezer emberből ezer azt mondta volna, hogy igen. De ha már azt kérdezzük meg, hogy ha lenne rá pénze, akkor bele vágna-e, akkor valószínűleg az igennel válaszolók száma jelentősen megcsappant volna.

Ennek az volt az oka, hogy az alacsony energia árak miatt egy ilyen korszerűsítésnek nagyon hosszú volt a megtérülési ideje, és a ráfordítandó pénznek sokkal hamarabb találtak olyan helyet, ahol nagyobb szükség volt rá 

- fogalmazott.

Részben pedig ennek a jelenségnek köszönhető, hogy nem mi számítunk az eminens társadalomnak a lakhatásunk energiahatékonysági körülményeinek a javítása terén. Hiszen miközben számos kihívással kellett szembenéznie az egész társadalomnak, ez egy sokadlagos szempont maradt, most azonban ez változhat.

A panelprogram volt az egyedüli átfogó lakásfelújítási program

A lakások állapotán viszont magától értetődő módon a lakásfelújításokkal, épületfelújításokkal lehetne javítani, de ezek a beavatkozások még ha többnyire meg is történnek, akkor sem olyan ütemben és nem olyan gyakorisággal, mint ahogy azt az ingatlanállomány szükségessé tenné. Átfogó lakásfelújítási program például az elmúlt években jellemzően csak egy épülettípusra zajlott, a panellakásokra, a panelprogram formájában. Ez egyébként sokat segített az amúgy ’’energiazabáló’’ panelépületek energiahatékonyságának a javításában. Viszont ezek a lakások jellemzően távfűtéssel rendelkeznek, és a távhő kikerült a mostani új rezsiszabályok alól, a távhőre nem vonatkozik a szigorítás.

Így habár biztosan sokat segít a tulajdonosoknak, hogy szigetelt, alacsonyabb rezsijű lakásokban laknak, őket amúgy sem fenyegette az a veszély, hogy most drasztikusan megnövekednek a rezsiszámláik 

- ismertette.

Könnyen összejöhet költségoldalon a 6 millió forint

Nem szabad persze elfelejtkezni az otthonfelújítási támogatásról sem, ami 3 millió forint támogatást jelenthet a gyermeket nevelő családok számára, 50 százalékos támogatási intenzitással – hívta fel rá a figyelmet a szakértő. Ez azt jelenti, hogy a maximális 3 millió forintos összeg akkor vehető igénybe, ha legalább 6 millió forint értékben történik beruházás az ingatlanon, tehát 3 millió forint önrészt is hozzá kell tenni a támogatáshoz – sorolta. Mindez azért érdekes, mert ha energetikai korszerűsítésben, vagy gépészeti felújításban gondolkodik valaki, például lecseréli a fűtési rendszerét, akkor a 6 millió forintos költség szintet nem nehéz elérni. Egy ilyen költséges beruházásnál pedig nagy segítség lehet a 3 millió forintos támogatás.

Normalizálódni fog a piac

Persze most hallani rémhíreket, hogy bizonyos szigetelőanyagoknak, meg a napelemeknek el fog szállni az ára, mert mindenki korszerűsíteni akar, ám ez nyilvánvalóan le fog majd csengeni és beáll egy olyan szinten, ami fenntartható lesz. De összességében ezekkel az energiatudatosabb döntésekkel kétféle módon is nyerhet a lakosság. Egyfelől ugyanis csökkennek a háztartás kiadásai - csökkennek a megélhetési költségek a korszerűsítés által, másrészt pedig az ingatlan is eladhatóbbá, értékesebbé válik - vélekedett Balogh László.

Jól megtérülő befektetés lehet

A felújítások – korszerűsítések megtérülési ideje pedig nagyon lerövidülhet. Egy olyan időszakban, amikor mindenki szeretné a legjobb döntéseket hozni, főleg a befektetései terén ez egy nagyon jó lehetőséget jelenthet.

Ha valaki azon gondolkozik, hogy mit csináljon a megtakarításával, például vegyen államkötvényt, kösse le a bankba, fektesse aranyba, az most azt is döntheti, hogy a pénzét felújításra, energetikai korszerűsítésre költse mert maga az ingatlan mint vagyon tárgy is értékesebbé válik és a fenttartása is olcsóbb lesz. Összességében így kevés olyan befektetés lesz ami ennyire kiszámítható lesz és ami a megtérülés szempontjából vetekedhet ezzel. Így ha valaki belevágna egy ilyen beruházásba, ez a mostani egy ideális pillanat hozzá, minden kihívás ellenére. Még akkor is ha jelentősen drágultak az alapanyagok és munkaerőhiány is van az építőiparban.