Háború: az oroszok visszatértek több ukrán településre is

Hírek2022. szept. 15.D.J.

Ez történt az ukrán háború 203-dik napján:

- Közlekedési balesetet szenvedett Kijevben az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij, amikor az autója egy magánjárműnek ütközött. Súlyosabban nem sérült meg – közölte a szóvivője a Facebookon.

Az államfő éjszakai videós üzenetét nem sokkal az incidens után tették közzé. Zelenszkij épp Harkiv környékéről tért vissza, ahol a korábban megszállt Izium városát is meglátogatta. A beszámolója szerint majdnem az egész térséget visszafoglalták az oroszoktól. „Példátlan tett volt ez a katonáink részéről – az ukránoknak ismét olyasmit tettek, amit sokan lehetetlennek tartottak” – mondta.

Az elnök szerint az ukrán csapatok mintegy 8000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza.

- Az orosz csapatok a megszállt Luhanszk régióban visszatértek abba Kreminnába, amely tegnap „teljesen üres volt” – mondta Szerhij Hadai, a régió kormányzója. Szvatovében is hasonló történt: először az orosz csapatok távoztak, majd egy idő után visszatértek.

- A korábban orosz kézen lévő Balakliya egyik lakosa azt mondta a BBC-nek, hogy az oroszok több mint 40 napig tartották fogva a város rendőrőrsén, és áramütéssel kínozták. A településen egy kínzókamrát is találtak az ukrán védelmi minisztérium tisztviselői szerint.

- Németország további négy Gepard légelhárító ágyút szállított Ukrajnának - jelentette be szerdán a német kormány. Ezzel 24-re nőtt a Németország által Ukrajnának biztosított Gepard-egységek száma.

- A Kremlben most azon dolgoznak, hogy Putyint mentesítsék a vereség minden felelőssége alól.

Helyette a katonai tanácsadókat okolják a megszállt Harkiv megye elvesztése miatt – állítja a washingtoni székhellyel működő Háborús Tanulmányok Intézete.

Oroszországban a háborús kommunikáció komoly változáson esett át az utóbbi napokban. Eddig az orosz sikerektől volt hangos a média, most már viszont nyíltan taglalják az ukrán előrenyomulást – számolt be róla a CNBC.

- Annak az esélye, hogy Ukrajnában még a közeljövőben béke legyen, egészen minimális. Még a tűzszünet sincs kilátásban - mondta az ENSZ-főtitkár szerdán azután, hogy Vlagyimir Putyinnal telefonon egyeztetett.

- Putyin továbbra is azt hiszi, hogy helyesen járt el, amikor elrendelte Ukrajna invázióját - mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán, miután másfél óráig beszélt az orosz elnökkel.

- Krivij Rih gátjába nyolc orosz rakéta csapódott be. Miután az építmény megrongálódott, megemelkedett az Inhulec folyó vízszintje. Oroszország továbbra is a civil infrastruktúrára mért csapásokkal vesz bosszút az ukrán ellentámadásért. Krivij Rih Zelenszkij szülővárosa.