Háború: Újabb ukrán városra csaptak le az oroszok

Hírek2024. júl. 4.MTI

Az orosz erők tüzérségi tüzet nyitottak csütörtökön a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Nyikopol városra, a támadásban hét helyi lakos megsebesült - közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója közösségi oldalain.

Hozzátette, hogy az áldozatokat főként repeszek sebezték meg.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők légicsapást mértek a régióbeli Hluskivka falura, aminek következtében három nő és egy férfi megsebesült.

Vjacseszlav Csausz, az északi Csernyihiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy éjjel egy orosz Sahid csapásmérő drón eltalált egy infrastrukturális létesítményt a régióban, ami miatt csaknem hatezer fogyasztó áram nélkül maradt.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint csütörtökre virradó éjjel az orosz erők 22 Sahid típusú drónnal támadták Ukrajnát, de egy kivételével az ukrán légvédelem mindet megsemmisítette a levegőben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta az 547 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, két légvédelmi rendszert és 26 drónt.

Az ukrán haditengerészet arról adott hírt, hogy Angyalok elnevezésű felderítő különítménye többlépcsős különleges műveletet hajtott végre, és kimentett Ukrajna ideiglenesen megszállt területéről egy tengerészt, aki több mint másfél évet töltött orosz hadifogságban.

A tengerészgyalogos egy küldetés végrehajtása közben került orosz fogságba, ahol körülbelül másfél évet töltött. Ezalatt többször vált ukrán foglyok kínzásának és bántalmazásának szemtanújává és maga is elszenvedőjévé

- írta a haditengerészet közleményében.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy csütörtöki tévéműsorban felfedte, hogy az az orosz katona, aki áprilisban felgyújtotta a Szerpuhov nevű orosz rakétahajót, önként átállt az ukrán hadsereghez.

Szavai szerint az egykori orosz katona jelenleg az ukrán oldalon harcoló, orosz önkéntesekből álló Oroszország Szabadsága Légió tagja.

Elmondta róla azt is, hogy ukrán származású, és elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját.

"Kereste Ukrajnában a kiutat, megpróbálta leszereltetni magát az orosz hadseregtől, de nem engedték el. Kezdettől fogva elítélte az orosz agressziót, Oroszország Ukrajna elleni háborúját, és a végén tett egy kétségbeesett, ám hősies lépést, amellyel túlzás nélkül az életét kockáztatta" - jelentette ki a szóvivő.