Háború: Kulcsfontosságúvá váltak az öngyilkos drónok

Hírek2022. okt. 29.Sz.A.

Ez történt a háború 248. napján:

- Mintegy négymillió ukrán állampolgárt érintenek az elektromos áramkimaradások az orosz haderő bombázása miatt - erről számolt be Volodimir Zelenszkij. A Kijev áramellátásáért felelős ukrán DTEK energiaszolgáltató bejelentette, hogy példa nélküli ellátási korlátozást kell bevezetni hogy a teljes áramkimaradást el lehessen kerülni.

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy befejeződött a szeptemberben bejelentett, jelenleg 300 ezer főt érintő részleges mozgósítás, és egyelőre nem terveznek újabb intézkedéseket. Így 82 ezer behívott már a háborús övezetben tartózkodik, további 218 ezer fő pedig a gyakorlótéren van.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonon beszélt iráni kollegájával Hosszein Amir-Abdollahiannal pénteken, és azt kérte, hogy Irán ne szállítson több fegyvert Oroszországnak. 

- Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolják Teheránt, hogy olyan öngyilkos drónokkal látják el az orosz haderőt, a drónokkal az ukrán infrastruktúrát támadják. Irán cáfolja az ellene felhozott vádakat.

- Az orosz haderő által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű körüli településeket rakétákkal lőtték, a támadásokban négyen életüket vesztették, a sérültek száma tíz főre tehető.

- Az orosz hadügyminisztérium bejelentése szerint az orosz erők visszaverték az ukrán ellentámadást a keleti fronton, és megsemmisítettek egy ukrán katonai gyárat Pavlograd mellett.

- Az Egyesült Államok további 275 millió dollár értékben ad katonai segítséget Ukrajnának, fegyvereket, lőszert és katonai felszereléseket - számolt be az amerikai külügyminisztérium.

- Anthony Blinken külügyminiszter szerint azon dolgoznak szövetségeseikkel együtt, hogy az ukránok saját légvédelmi rendszereit jobban lehessen működtetni.

- Az Ukrajnában befagyasztott orosz és fehérorosz vagyontárgyakat Kijev szeretné a háború utáni újjáépítésre felhasználni. Ezek összértéke 1,2 milliárd dollárra tehető.

- Orosz tisztviselők szerint azokat a nyugati műholdakat támadnák meg, amelyek az ukrán hadseregnek nyújtanak segítséget.

- Az Európai Unió egy lengyel tábornokot, Piotr Tryteket bízta meg azzal, hogy nyújtson segítséget az ukrán katonai kiképzésben.

- Az ENSZ kivizsgálja azokat az orosz vádakat, miszerint Ukrajna úgynevezett piszkos bombákat gyárt, ezért két ukrán helyszínen is ellenőrzést jelentett be a nemzetközi szervezet - írja a The Guardian háborús összefoglalója.