Háború: Váratlanul sokat haladt előre az ukrán ellentámadás

Hírek2023. szept. 2.Sz.A./MTI

Zaporizzsja megyében törtek előre az ukránok.

Megsemmisített egy személyzet nélküli ukrán hajót az orosz haderő, a hajó a Krím-félszigetet a szárazfölddel összekötő hidat akarta megtámadni – írják orosz források.

A hajó félig volt megrakodva, és még időben észlelte az orosz parti őrség pénteken. Az orosz invázió kezdete óta megszaporodtak a Krím elleni ukrán támadások- írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- A Biden kormányzat gyengített urániumot tartalmazó páncéltörű fegyverzetet is küldene Ukrajnának a jövőben – legalábbis ez derül ki a Reuters birtokába jutott iratokból, a hírt részben megerősítette két magas rangú amerikai tisztviselő is. A fegyverek az új amerikai katonai segélycsomag részei, a csomag értéke 240 – 375 millió dollárra tehető.

- Amerikai források szerint az ukránok jelentős előrehaladást értek el Zaporizzsja térségében az elmúlt három napban, erről számolt be John Kirby, a Fehér Ház szóvivője.

- Herszon városát ismét orosz rakétatámadás érte, egy ember az életét vesztette. Az orosz erők Kupjanszk térségében foglaltak el fontosabb állásokat.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése szerint 1,9 trillió rubelt, (19,7 milliárd dollárt) különítenek el az Ukrajnától elfoglalt területek fejlesztésére a szövetségi költségvetésben.

- Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt héten 281 ukrán drónt sikerült megsemmisíteniük, ezek közül 29 drónt nyugat-oroszországi területek támadására használ az ukrán fél.

- Több mint 2000 katona hadgyakorlatot tartott Fehéroroszország területén, a lengyel határhoz közel, a hadgyakorlatot Oroszországgal közösen hajtották végre.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz az ENSZ éves közgyűlésén New Yorkban, és a Biztonsági Tanács Ukrajnáról szóló ülésén is.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentése szerint Moszkva blokkolni fogja a következő G20-as találkozó végső nyilatkozatát, ha nem kapnak választ Moszkva Ukrajnával és más konfliktusokkal kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalásaira.

- A brit titkosszolgálat szerint az orosz hadsereg tengeralattjárókból álló védelmi vonalat épített ki a Krímet támadó ukrán hajók ellen.

- Első ízben tartanak az orosz jogrend szerinti választást a jövő héten az Ukrajnától elcsatolt területeken, miközben a távolabbi hátországban feszített ütemben folyik a helyreállítás - írja az MTI.

Az esemény a jövő hét végén tartandó, három napig tartó oroszországi választások része. A voksolás során 26 kormányzói szék sorsa dől el - közülük 21 közvetlen, öt pedig közvetett választáson. Emellett három szövetségi képviselői körzetben pótválasztást tartanak, 20 regionális parlament képviselői helyeit osztják el, számos városi és helyi választás mellett.

"Ez a választás a tavalyi népszavazást után újabb megerősítése lesz az Oroszországhoz tartozásunknak" - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Manolisz Pilavov, Luhanszk város vezetője, aki - ha tisztségében megerősítik - a polgármesteri címet fogja viselni.

Pilavov elmondta, hogy az "új területek" vezetőiről a pártlisták alapján megválasztandó helyi törvényhozás dönt majd, eltérően a meghatározó oroszországi gyakorlattól, a közvetlen választásoktól. A biztonsági helyzetre való hivatkozással a választáson Oroszország öt parlamenti pártjának jelöltjei vesznek majd részt.

Gyenyisz Mirosnyicsenko, a luhanszki regionális törvényhozás elnöke az MTI-nek nyilatkozva, az elcsatolt ukrajnai területeken tartandó választás biztonsági kockázatairól szólva kijelentette: az "agyonreklámozott" ukrán ellentámadás néhány taktikai siker ellenére "99 százalékban meghiúsult".

Bergyanszk kikötőváros polgármestere szintén úgy vélekedett: a támadás "kifulladt, lényegében anélkül, hogy kibontakozott volna". Bergyanszk városa Zaporizzsja megyében fekszik, amely az először a Krím és Oroszország közötti szárazföldi összeköttetés elvágásával próbálkozó ukrán ellenoffenzíva fő csapásirányába került.

A polgármester szerint az ukrán ellentámadás miatt "nem remeg a térde" az orosz igazolványt kapott lakosságnak.