Hamisítják az olívaolajat: erre figyeljen a vásárláskor

Hírek2024. júl. 30.H.L.

A hirtelen áremelkedésének hatására az olívaolaj a csalók egyik kedvenc célpontjává vált.

Az Európai Unió több mint 50 olívaolaj hamisítással és téves címkézéssel kapcsolatos esetet regisztrált csupán az elmúlt 3 hónap leforgása alatt- írta a Guardian.

2018 óta körülbelül háromszorosára nőtt az olívaolaj ára, köszönhetően a globális felmelegedésnek és a klímaváltozás okozta hőhullámoknak.A világ összes olívaolajának közel felét termelő Spanyolország az utóbbi években drasztikus, akár negyven fok fölötti hőhullámokkal nézett szembe, amelyek hatalmas károkat okozhatnak az olajfák termésében. Az árak így az egekbe szöktek: 5 évvel ezelőtt 100 kiló extra szűz olívaolaj ára 262.5 euró volt, idén ez a szám 787 euróra növekedett.2018 első negyedévében csupán 15 olívaolaj-hamisítással kapcsolatos esetet regisztráltak, 2024 első negyedévében ez a szám több mint háromszorosára nőtt. A bejelentések között voltak téves címkézéssel, esetleges csalással, illetve fogyasztóvédelemmel, szennyezett olajokkal kapcsolatos esetek is.

A jelentésekben találkozhatunk például növényvédő szerekkel és ásványi olajokkal szennyezett olívaolajjal, egy kirívó esetben pedig üvegszilánkokat is találtak a vizsgált termékben.

Előfordult az is, hogy az extra-szűz olívaolajként címkézett árukat olcsóbb olajokkal keverték vagy az egyszerű, finomított olívaolajat extra szűzként igyekeztek eladni.

2023 óta több mint 182 olívaolaj-csalással kapcsolatos jelentés érkezett, túlnyomórészt olasz (54), görög (41) és spanyol (39) eredetű termékekre. A csalások egyik ékes példája azonban a Izraelből származó „lampante” olaj, amelyet egy Németországból érkező bejelentés szerint extra-szűz olívaolajként árultak. 

Fontos megjegyezni, hogy a lampante olaj egy alacsonyabb minőségű, általában túlérett vagy sérült olívákból készült, emberi fogyasztásra nem alkalmas termék.

2022 óta az EU új szabályokat vezetett be az olívaolaj forgalmazási előírásainak ellenőrzésére, valamint az elemzési módszerekre vonatkozóan. Olaszország korábbi fogyasztóvédelmi programjának keretében 380 tonna, több mint 2 millió eurót érő olajat foglalt le.

A minden évben egyre nagyobb számban előforduló átverések és csalások azonban nem adnak okot aggodalomra, hiszen a regisztrált esetek gyarapodása „bizonyíték az államok hatékony kommunikációjára”, valamint az élelmiszeripar egyre szorosabb biztonsági rendszerére - nyilatkozott a lapnak az Európai Bizottság egyik vezetője.

Chris Elliot, a belfasti Queen’s University élelmiszer-biztonsági professzora szerint bár a szennyezett olívaolaj fogyasztásának súlyos következményei is lehetnek, rendkívül valószínűtlen, hogy ilyen termékek nagy szupermarketek polcain megjelennének.

Ilyesféle csalásokat leginkább olyan környezetben követnek el, ahol nincs szigorú felügyelet, így ha egy megbízható beszállítótól vásárolunk, szinte lehetetlen hogy szennyezett olajjal találkozzunk.