Hat hét alatt 30 millió amerikai lett munkanélküli

Hírek2020. máj. 6.MTI

Mintegy 30 millió ember vesztette el a munkáját az Egyesült Államokban az utóbbi hat hétben - mondta Magyarics Tamás külpolitikai elemző kedd este az M1 aktuális csatorna műsorában.

A műsorban arról beszéltek, szakértők szerint új hidegháborúhoz is vezethet az Egyesült Államok és Kína vitája, mivel Donald Trump amerikai elnök szerint egy kínai laborból szabadulhatott el a koronavírus, Kína szerint pedig az Egyesült Államok csak "blöfföl".

Magyarics Tamás erre reagálva azt mondta, a két állam konfliktusából inkább a belpolitikai dimenziókat emelné ki, hiszen például az Egyesült Államokban idén választások lesznek, és az amerikai polgárok 70 százaléka - legalábbis a felmérések szerint - rossz véleménnyel van Kínáról.

Hozzátette, Kína pedig nyilvánvalóan hárítani igyekszik, mert hetekig, esetleg egy-két hónapig "ült" a koronavírust érintő információkon, és a mintákat sem osztotta meg a nemzetközi szervezetekkel.

Magyarics Tamás rámutatott, a járvány nagyon rosszkor jött az Egyesült Államokban, hiszen sok ember elvesztette az állását, így semmissé lett az a munkahely-teremtési program, amely 2008, a gazdasági világválság óta zajlott, és amelynek keretében nagyjából 23 millió állást hoztak létre.

Hozzátette, Donald Trumpnak az egyik legfontosabb ígérete a munkahelyteremtés volt, és az elmúlt három évben nagyon jól is haladt a program: rekord alacsony volt a munkanélküliség, miközben a gazdasági növekedés meglehetősen magas volt.

A mostani helyzetben viszont az elnök esélyei romlottak a választáson

- mondta Magyarics Tamás.