Hatalmas arany és ezüst lelőhely van a Börzsönyben - Vagy nem? 

Hírek2022. nov. 3.Növekedés.hu

Több hazai döntéshozó állásfoglalását is kérte a Hun Bányászati Kft. kutatási igazgatója abban a levelében, amelyben részletezte, hogy a cég hol tart a Börzsöny arany- és ezüstkincsének felmérésével – értesült a Világgazdaság.

Varga István azt mondta a VG-nek, szeretné, ha idővel kiírnának egy 35 évre és a felényi idővel még meghosszabbítható bányászati koncessziós pályázatot a nemesfémnek a megjelölt bányatelkeken való kinyerésére.

Számítása szerint a négy ütemben történő beruházás mintegy másfél milliárd euróba kerülne, az első ütem körülbelül 500 millióba. A bányászat 50 ezer eurós kilogrammonkénti aranyárfolyammal számolva nagyjából 500 milliárd euró hasznot hozna a koncessziós időszak alatt, miközben a magyar állam egyebek között koncessziós díjhoz, bányajáradékhoz, iparűzési adóhoz jutna.

A közel 45 négyzetkilométeres területen kilencezer tonna arany és ugyanennyi ezüst nyerhető ki, ha sikerül a létét bizonyítani. A bizonyítás nagy része ugyanis még hátravan.

A vállalat ki szeretne aknázni egy általa feltételezett, de csak részben bizonyított lehetőséget. 

Egyelőre a cég feltételezése szerint 65–2100 méter mélyről felhozható 9 ezer tonna arany és 9 ezer tonna ezüst van a földben, de ennek csak a kisebb hányadáról van igazolása.

A kft. levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek Varga Judit igazságügyi miniszternek, Horváth Zitának, a Miskolci egyetem rektorának

Szerintük befektetők sora arra vár, hogy a hatóságok, a kormány nyilatkozzon arról, hogy szándékoznak-e megnyitni a világ legnagyobb aranybányaprojektjét. „Szükséges egy kormánynyilatkozat a projekt támogatásáról!” – írja a VG.