Hatalmas ugrott a megrendelések száma az építőiparban

Hírek2024. szept. 13.Növekedés.hu

Júliusban az építőipar teljesítménye 1 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, a megrendelések száma - éves alapon - több mint dupájára emelkedett a KSH friss adatai szerint. Tavalyhoz képest júliusban 6,2 százalék volt az építőipar visszaesése, a külső kereslet mérséklődése, az állami beruházások elhalasztáse és az uniós források késése miatt.

2024 júliusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 10,6%-kal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,0%-kal nagyobb volt a júniusinál.

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 2,8, az egyéb építményeké 10,6%-kal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,1, az egyéb építmények építésében 9,8%-kal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,6%-kal bővült.
  • A megkötött új szerződések volumene 108,0%-kal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,4%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 283,0%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagyértékű szerződések okozták.
  • Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4%-kal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 47,8%-kal nőtt.

 2024 első hét hónapjában az építőipari termelés volumene 3,0%-kal bővült az előző év azonos időszakihoz mérten.

Felemás képet mutat az építőipar júliusi teljesítménye. Éves alapon 6,2 százalékkal csökkent az ágazat termelésének volumene, amelyben viszont szerepet játszott a tavaly júliusi magas bázis is - írja kommentárjában Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője.

Havi alapon viszont a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján növekedés látható az ágazat teljesítményében, 1,0 százalékos, viszont itt is torzítja az adatot, hogy a júniusi nagyobb visszaesés után következett ez be.

Az éves bázisú csökkenés teljes mértékben az egyéb építményekhez köthető, itt a termelési volumen több mint 10 százalékkal zsugorodott. Ebbe a kategóriába a KSH a közlekedési infrastruktúra, valamint a különböző vezetékek, hálózatok építését sorolja, vagyis nagyobb részben a költségvetési szférához kötődő tételeket. Tehát itt megjelenhetett a kormányzati beruházások elhalasztása.

Ugyanakkor az építőipar ezen szegmensének a kilátásai a kedvezőbbek, júliusban a megkötött új szerződések volumene közel négyszerese volt a megelőző évinek, köszönhetően a nagyértékű útépítési szerződéseknek, aminek következtében az építőipari vállalkozások júliusi végi szerződésállománya az egyéb építményekre vonatkozóan közel felével magasabb volt, mint tavaly ilyenkor.

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az ágazat teljesítménye hónapról hónapra jelentős volatilitást mutat. A külső kereslet gyengélkedése egyelőre csak kevéssé érintette az építési beruházásokat, azonban ha továbbra sem jön el a fordulat, az idővel az építőiparban is megjelenhet.