Hét tipp, hogy jól kezdődjön a napja

Hírek2018. júl. 21.Növekedés.hu

A reggeli tevékenységeink nemcsak az aznapi állapotunkra lehetnek hatással, hanem hosszú távon kiegyensúlyozottabbá, fizikailag és lelkileg is egészségesebbé tesznek. Íme 7 ötlet arra vonatkozóan, hogyan kezdje a napját, hogy az sikeres legyen. 

  1. Ne az ébresztőórára keljen!

Van, aki reggeli pacsira, más éjszakai bagoly, mindenkinek más ritmusban működik a szervezete. Próbálja meg kitapasztalni, hogy ébresztőóra nélkül, magától mikor kel fel, majd eszerint szervezze a napjait. A könnyű ébredés érdekében érdemes arra is odafigyelni, hogy éjszaka már ne tegye ki mesterséges fénynek a szervezetét, mert rossz hatással lehet a belső órájára.

  1. Kezdje a napot elektronika nélkül!

Ha ébredés után rögtön ellenőrzi az e-mailjeit, máris mások kezébe adja az irányítást a nap kezdetével kapcsolatban. Mindig lesz egy sürgős üzenet, amely nem várhat, a félálomban megválaszolt e-mailekre ugyanakkor ritkán írunk felkészülten. Mielőtt a laptopjáért nyúlna, 5-10 percen szánjon saját magára, és tervezzen.

  1. Alakítson ki időblokkokat!

Sokan úgy gondolják, hogy a multitasking, vagyis több feladat egyidejű végzése minden esetben működik, azonban kutatások szerint ez korántsincs így. Amikor több dolgot próbálunk egyszerre végezni agyunkat ide-oda kapcsolgatjuk – ez pedig közel 40 százalékkal csökkentheti a hatékonyságot. A megoldás az lehet, ha kialakít bizonyos idősávokat, felosztja a feladatait, így biztosan nem zavarja az egyik feladat a másikat. Napjait pedig olyan időblokkok köré szervezze, amelyek során mindig egy-egy fontos feladatra összpontosít.

  1. Mozogjon!

Számos kutatás bizonyította már a reggeli testmozgás pozitív hatásait, vegyünk sorra néhányat: egy reggeli edzés nagyobb löketet adhat a szervezetnek egy bögre kávénál, szabályozza az étvágyat, és egész napra felpörgeti az anyagcserét. Lélektani előnyeiből is van bőven: kiváló motivációt ad egész napra már a tudat is, hogy lustálkodás helyett tett valamit az egészségéért.

  1. Kösse össze a feladatait!

Úgy érzi kevés időt tölt a szeretteivel? Ahelyett, hogy csupán beülne egyikükkel egy étterembe, kösse össze egy másik teendővel. Például menjenek el együtt bevásárolni, készítsenek együtt másnapra ebédet, vagy menjenek el az edzőterembe. Úgy érzi rendetlenség van a lakásában, de szívesebben olvasna egy könyvet? Takarítson ki miközben hangoskönyvet hallgat - így kettő legyet üthet egy csapásra.

  1. Fontosság szerint rangsorolja a feladatait!

A sikeres emberek kihasználják a reggeli szabadidejüket, elkezdik szervezni a nap/hét fennmaradó részét, új tennivalókat írnak fel, vagy a már meglévő dolgokról döntik el, mikor végezzék el. Brian Tracy motivációs tréner szerint érdemes alkalmazni az ABCDE módszert: mielőtt nekilát a listán levő feladatok megoldásának, néhány percet szánjon a feladatok fontosság szerinti rendezésére.

  1. Vegye figyelembe, mennyi alvásra van szüksége!

Az utolsó tipp szorosan kapcsolódik az elsőhöz: miután kitapasztalta, hogy mennyi alvásra van szüksége, és ehhez igazítja az esti és reggeli teendőit is, a teste akár már magától tudni fogja, hogy mennyi ideje van pihenni, mikor kell elaludni, és mikor kell felébrednie.   (via Everyday Power)