Hídépítés Kelet és Nyugat között: kivételes lehetőséget kapnak a magyar vállalatok az egyik legerősebb gazdasággal rendelkező kínai tartományában

Hírek2024. júl. 2.Növekedés.hu

2024. június 27-28. között Magyarországra látogatott Csao Lung, Kína 8. legerősebb gazdaságával rendelkező tartománya, Fujian kormányzója. A látogatás alkalmából június 27-én a Gödöllői Kastélyban megrendezésre került a „Hungary-China (Fujian) Business Cooperation Dialogue Meeting” elnevezésű üzleti fórum.

A látogatásnak különös jelentőséget adott, hogy egyrészt Fujian tartományból származik a Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL), amely Debrecenben valósítja meg

a magyar gazdaságtörténet eddigi legnagyobb zöldmezős beruházását 7,5 milliárd euró értékben,

másrészt a tartomány ad helyet

a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállításnak (CIFIT) 2024. szeptember 8-11. között, amely Kína legnagyobb befektetési expója és amelyre Magyarország díszvendégként kapott meghívást Hszi Csin-ping elnök úrtól.

Magyar Levente köszöntőbeszédében elmondta, hogy a két nemzet barátsága hosszú múltra tekint vissza, az idei évben diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóját ünnepeljük. Ennek a virágzó kapcsolatnak egy kiemelkedő mérföldköveként, történelmi jelentőségű látogatásra került sor;. Hszi Csin-ping kínai elnök májusi magyarországi látogatása új fejezetet nyitott együttműködésünkben, melynek köszönhetően országaink közötti kapcsolatok immár a minden területre kiterjedő, teljes stratégiai partnerség szintjére emelkedtek, majd hozzátette: a Magyar Kormány számára továbbra is prioritás marad a befektetésösztönzés.

Fujian kormányzója, Csao Lung beszédében büszkén hangsúlyozta, hogy Fujian lendületes gazdasági fejlődéssel, modern ipari rendszerrel, valamint nagy területen háborítatlan természeti környezettel büszkélkedhet.

A tartomány továbbá folyamatosan szélesíti a reformokat, majd hozzátette:

a Fujian és Magyarország közötti partnerség célja olyan piacorientált nemzetközi üzleti környezet kialakítása, amely a kétoldalú kereskedelem volumenének javítása mellett a kétirányú befektetéseket is megkönnyíti.

Gong Tao nagykövet arra buzdította mind a kínai, mind a magyar cégek képviselőit, hogy az eseményt tekintsék egy kiváló lehetőségnek az ismerkedésre, a már meglévő kapcsolatok mélyítésére, merjenek közösen gondolkodni, és nyissanak új fejezetet a Fujian-Magyarország gazdasági és kereskedelmi együttműködésben.

Jenei Gábor a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet tevékenységeinek bemutatása mellett hangsúlyozta, hogy

a kínai kapcsolatok különösen fontos helyet foglalnak el a külgazdasági stratégiában.

Xiamen városában minden évben megrendezik a CIFIT-et, amely az utóbbi években Kína legnagyobb befektetési szakkiállításává nőtte ki magát. A vezérigazgató örömmel adott tájékoztatást, hogy Magyarország díszvendégként kapott meghívást a szeptemberi eseményre, melynek szervezésével a HEPA-t bízták meg, olyan társszervezetek bevonásával, mint a Magyar Befektetésösztönzési Ügynökség (HIPA), vagy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Jenei Gábor emlékeztetett, hogy Magyarország olyan kiváló szakembereket adott a világnak, mint a karburátort feltaláló Csonka János, vagy a futószalagos autógyártást az USA-ban bevezető Galamb József és reményét fejezte ki, hogy a jövő magyar mérnökgéniuszai a csúcsminőségben újjászületett hazai autóiparban találják meg a helyüket.

Készek vagyunk bemutatni Magyarország egyedülálló innovációs képességeit és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a HEPA koordinálásával, a társszervezetekkel együttműködve a leginkább méltó módon képviseljük hazánkat ezen a rangos eseményen – mondta a vezérigazgató.

Magyarország és Kína között tovább erősödnek a gazdasági és kulturális kapcsolatok.

Az utóbbi években a két ország egyre több területen működik együtt, például infrastrukturális fejlesztésekben és technológiai projektekben. Kína 2023-ban Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere volt, egyben legjelentősebb Európán kívüli kereskedelmi partnere.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2015 óta közel a duplájára emelkedett, értéke tavaly meghaladta a 12 milliárd amerikai dollárt.

Különösen kiemelkedő eredményként említendő, hogy a Magyarország és Fujian tartomány közötti kereskedelem értéke mintegy 320 millió dollárt tett ki. Érdekes tény, hogy Fujian tartomány GDP-je 2023-ban 5,4 billió kínai jüan volt, ami átszámítva körülbelül 750,4 milliárd amerikai dollárt tesz ki, ez pedig 3,35-szorosa Magyarország GDP-jének, de az is figyelemre méltó adat, hogy a legtöbb Magyarországon élő kínai is ebből tartományból származik.