Hihetetlen milyen kincsek kerültek elő a veszprémi várnegyed megújítása során

Hírek2023. márc. 14.MTI

Korábban nem ismert barokk csatornarendszert, falfestéseket, középkori várfalszakaszokat és befalazott kemencéket is találtak a veszprémi várnegyed folyamatban lévő, 2025-ig tartó megújítása során. A beruházásnak köszönhetően 18 műemléki épület újul meg Veszprém óvárosában - közölte a veszprémi főegyházmegye múzeumának igazgatója.

Nagy Veronika elmondta, hogy a földmunkák során számos érme is előkerült, a legkorábbi az Árpád-korból származik, a legkésőbbi pedig a 19. századból. Ezen kívül korabeli használati tárgyak, üveg- és kerámia edények, kályhacsempe-töredékek kerültek felszínre.  

Minden feltárt értéket szeretnének megőrizni, köztük az épületek korabeli berendezési tárgyait is, a festményeket, bútorokat, és a cserépkályhát - tette hozzá.

Szavai szerint a feltárt értékeket a május 12-én induló és az év végéig tartó Work In Progress 2023 (WIP '23) programsorozat keretében szeretnék a látogatók elé tárni.  

A megújuló várnegyed Veszprémben, a felállványozott Szent Mihály-székesegyházzalA megújuló várnegyed Veszprémben, a felállványozott Szent Mihály-székesegyházzal

A programnak köszönhetően az épületek és műtárgyak a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetők meg. Az érdeklődők a kulisszák mögé tekintve, a munkálatok közben ismerhetik meg a helyszíneket. Láthatnak majd egyebek mellett régészeti kutatást, valamint megismerkedhetnek a restaurálás mesterfogásaival is.  

A Szent Mihály-székesegyház (jobb szélen felálványozva) VeszprémbenA Szent Mihály-székesegyház (jobb szélen felálványozva) Veszprémben

Húsvétkor a liturgikus eseményeket már a megújult Szent Mihály Főszékesegyházban tartják meg. Májustól pedig ismét látogatható lesz több épület is, köztük az egykori várhegyi életet bemutató Biró-Giczey Ház, a látogatóközpontként működő Körmendy Ház és az Érseki Palota egyes terei, valamint elkészül valamennyi megújításban érintett épület tetőszerkezete és homlokzata - fűzte hozzá Nagy Veronika.