Hogyan gondolkodnak a koreaiak? (könyvajánló)

Hírek2018. nov. 24.Növekedés.hu

A kereszténység, a buddhizmus, a konfucianizmus és a sámánizmus gyakorolta a koreai kultúrára és hagyományokra a legnagyobb hatást, ma már egyszerre vannak jelen, mindenfajta konfliktus nélkül.

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy megértsük a koreaiak gondolkodásmódját? Boyé Lafayette De Mente író, újságíró és kalandor több mint száz könyve közül A koreai észjárás című, magyar nyelven most megjelent kötete az egyik legizgalmasabb olvasmány, egyben a legátfogóbb egy ázsiai kultúra megértéséhez. A szerző már jártas az ilyesfajta feladatok megoldásában, ugyanis írt a japán és kínai észjárásról is. A munkája során szerzett információk alapján fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a koreaiak sajátos, egyedülálló személyiséggel és kultúrával rendelkeznek, amely nem hasonlítható össze a többi ázsiai országéval.

A koreai észjárás című kötetében összefoglalja a koreai kultúra sajátosságait. A mű nem részekre vagy fejezetekre oszlik, hanem címszavakra, egy-egy koreai kifejezésre.

A szavaknak nem csak a magyarázatát kapjuk meg, hanem azok kulturális jelentését, sőt jelentőségét, amelyet a szerző szinte az egész koreai történelmen keresztül végigvezet kezdve a korai időktől, a dinasztiákon, királyságokon át, egészen a modern időkig, vagyis napjainkig.

A leírásokban nagy hangsúlyt kap a buddhizmus, a konfucianizmus és a sámánizmus, hiszen ezek gyakorolták a koreai kultúrára és hagyományokra a legnagyobb hatást, és amelyek ma egyszerre vannak jelen Koreában mindenfajta konfliktus nélkül. Ez a koreai történelem sajátosságának is tekinthető, mivel egyes korszakokban különböző vallások voltak jelen az országban, és így tudtak nagy hatást gyakorolni a szokásaikra, hagyományaikra és kultúrájukra, valamint gyakran egymásból következnek vagy egymásra épülnek egy egységes fúziót képezve. A könyv nem csak azoknak alapolvasmány, akik koreaiakkal szeretnének üzletelni, hanem azoknak is, akik egy különleges kultúrába szeretnének hétköznapi példákon keresztül betekinteni.

A kötet a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kínai észjárás című könyvéről ITT írtunk.