Mi a legrosszabb a közösségi médiában? Elon Musk, Jeff Bezos és az Instagram-alapító válaszol

Tech2018. nov. 24.Berszán Fanni

A valóságot meghamisító, agyonszerkesztett képek, az információs buborékokat létrehozó mindentudó algoritmusok a mentális egészséget károsítják – a Tesla, az Amazon és az Instagram vezetői nyilatkoztak a közösségi média árnyoldalairól.

Számos szakértő próbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy az internet mennyire rossz hatással van a mentális egészségünkre, sőt, a világ leggazdagabb emberei közül jónéhánynak is  erős fenntartásai vannak. 

Elon Musk a becsapós tartalmakra hívja fel a figyelmet

A Tesla vezére szerint a közösségi média káros hatással van a mentális egészségünkre. Véleménye szerint

az a legnagyobb probléma a közösségi oldalakkal, hogy ezeken a felületeken sokkal tökéletesebbnek állítjuk be az életünket, mint amilyen valójában.

Olyan képeket posztolunk, amin nagyon boldogok vagyunk, mosolygunk, de ennyivel nem elégszünk meg, tovább szerkesztgetjük őket, hogy a lehető legtökéletesebb képet kapjuk, sőt, eleve azokat válasszuk ki, amelyek a legjobb szögből és világításból lettek lefotózva. Az agyonszerkesztett képek látták sokaknak elmegy az önbizalma, elbizonytalanodnak, felmerül bennük a kérdés: az én életemnek is ilyennek kéne lennie? Musk gondolatmenetét számos felmérés is alátámasztja, amelyek kimutatták, hogy a közösségi média növeli az önbizalomhiányt.  

Jeff Bezos az információs buborékoktól tart

Az Amazon vezére az információs buborékok miatt aggódik. Az köztudott, hogy a kereséseink alapján algoritmusok meghatározzák azt, hogy mi az érdeklődési körünk, és ez alapján

túl sok személyre szabott keresési találatokat, híreket, reklámokat kapnunk.

Bezos szerint az a rengeteg információ, amelyet megosztunk magunkról a közösségi oldalakon, később felhasználható lesz ellenünk, sőt, maga a technológia is nagy pusztítást tud okozni, a rossz kezekbe kerül. A politikai, vallási nézeteink alapján pedig nagyon könnyen tudnak minket befolyásolni. Bezos ugyanakkor optimista, szerinte hamarosan megoldást találunk erre a problémára. A gondolatmenetét a könyvek példáján keresztül tette még érhetőbbé: feltaláltuk a könyvet, sok lázító, és gonoszságokkal teli könyvet írtunk már a történelem során, ez mégsem jelenti azt, hogy maga a könyv lenne a rossz.

A társadalomban végül ki fog alakulni egy természetes immunreakció a technológia negatív felhasználására, de ez időbe telik.

Systrom a magánéletet félti

Kevin Systrom, az Instagram egyik alapítója nem a önbizalomromboló tartalmak vagy a veszélyes algoritmusok miatt aggódik, hanem

a felhasználói fiókok ellenőrzésének hiánya miatt.

A Facebook ellenőrzi, milyen információkat látnak a felhasználók, Systrom pedig úgy véli, nem árt, ha az Instagramon is korlátoznák a felhasználók jogosultsági körét. Az Instagram az elmúlt időszakban számos olyan szabályozásokat vezetett be, amelyek a felhasználók kezelésére irányulnak. Például ki lehet kapcsolni a hozzászólásokat a képeink alatt, beállíthatjuk, hogy csak egy bizonyos szót ne lehessen kommentelni, vagy törölhetünk a követőink közül privát profilokat is.