Mi a legrosszabb a közösségi médiában? Elon Musk, Jeff Bezos és az Instagram-alapító válaszol

Tech2018. nov 24.Berszán Fanni

A valóságot meghamisító, agyonszerkesztett képek, az információs buborékokat létrehozó mindentudó algoritmusok a mentális egészséget károsítják – a Tesla, az Amazon és az Instagram vezetői nyilatkoztak a közösségi média árnyoldalairól.

Számos szakértő próbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy az internet mennyire rossz hatással van a mentális egészségünkre, sőt, a világ leggazdagabb emberei közül jónéhánynak is  erős fenntartásai vannak. 

Elon Musk a becsapós tartalmakra hívja fel a figyelmet

A Tesla vezére szerint a közösségi média káros hatással van a mentális egészségünkre. Véleménye szerint

az a legnagyobb probléma a közösségi oldalakkal, hogy ezeken a felületeken sokkal tökéletesebbnek állítjuk be az életünket, mint amilyen valójában.

Olyan képeket posztolunk, amin nagyon boldogok vagyunk, mosolygunk, de ennyivel nem elégszünk meg, tovább szerkesztgetjük őket, hogy a lehető legtökéletesebb képet kapjuk, sőt, eleve azokat válasszuk ki, amelyek a legjobb szögből és világításból lettek lefotózva. Az agyonszerkesztett képek látták sokaknak elmegy az önbizalma, elbizonytalanodnak, felmerül bennük a kérdés: az én életemnek is ilyennek kéne lennie? Musk gondolatmenetét számos felmérés is alátámasztja, amelyek kimutatták, hogy a közösségi média növeli az önbizalomhiányt.  

Jeff Bezos az információs buborékoktól tart

Az Amazon vezére az információs buborékok miatt aggódik. Az köztudott, hogy a kereséseink alapján algoritmusok meghatározzák azt, hogy mi az érdeklődési körünk, és ez alapján

túl sok személyre szabott keresési találatokat, híreket, reklámokat kapnunk.

Bezos szerint az a rengeteg információ, amelyet megosztunk magunkról a közösségi oldalakon, később felhasználható lesz ellenünk, sőt, maga a technológia is nagy pusztítást tud okozni, a rossz kezekbe kerül. A politikai, vallási nézeteink alapján pedig nagyon könnyen tudnak minket befolyásolni. Bezos ugyanakkor optimista, szerinte hamarosan megoldást találunk erre a problémára. A gondolatmenetét a könyvek példáján keresztül tette még érhetőbbé: feltaláltuk a könyvet, sok lázító, és gonoszságokkal teli könyvet írtunk már a történelem során, ez mégsem jelenti azt, hogy maga a könyv lenne a rossz.

A társadalomban végül ki fog alakulni egy természetes immunreakció a technológia negatív felhasználására, de ez időbe telik.

Systrom a magánéletet félti

Kevin Systrom, az Instagram egyik alapítója nem a önbizalomromboló tartalmak vagy a veszélyes algoritmusok miatt aggódik, hanem

a felhasználói fiókok ellenőrzésének hiánya miatt.

A Facebook ellenőrzi, milyen információkat látnak a felhasználók, Systrom pedig úgy véli, nem árt, ha az Instagramon is korlátoznák a felhasználók jogosultsági körét. Az Instagram az elmúlt időszakban számos olyan szabályozásokat vezetett be, amelyek a felhasználók kezelésére irányulnak. Például ki lehet kapcsolni a hozzászólásokat a képeink alatt, beállíthatjuk, hogy csak egy bizonyos szót ne lehessen kommentelni, vagy törölhetünk a követőink közül privát profilokat is. 

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.