Hogyan kezdjünk neki az automata öntözőrendszer kiépítésének?

Hírek2021. szept. 19.Növekedés.hu

Tudjuk, hogy a kertben mindig van mire nézni, így annak karbantartása sem kis munka. De hogyan csökkentsük a napi teendőket? Ez a kérdés mindenkiben felmerül. Például az automata öntözőrendszer kiépítésével! De mivel is jár ez a folyamat? Mi hajtsuk végre a munkálatokat vagy bízzuk szakemberre? A következő pár sorban most választ kaphatsz minden ehhez hasonló kérdésre és azt is megtudhatod, hogy miért is érdemes az ilyen típusú öntözőrendszerekre beruházni.

Kell az automata öntözőrendszer!

Országunk éghajlata nem igazán kedvez a növényeknek, hiszen van, hogy heteken át tartó szárazsággal kell szembenéznünk. Ha jól építünk ki egy automata öntözőrendszert, akkor bizony rengeteg időt és energiát tudunk magunknak megspórolni. 

Valószínűleg te is úgy gondolod, hogy ez a módszer csak azoknak éri meg, akik nagyobb összegeket képesek ebbe beleinvesztálni. Ez azonban nem teljesen így van, mivel nem kerül vagyonokba, és a költségek is hamar megtérülnek. Az eredmény olyan egyenletes öntözés lesz, amelyben nem kap helyet a túlzott vízfogyasztás.

Tervezés és felmérés 

Az első lépés az lesz, hogy felmérjük a helyszínt. Fontos ugyanis jobban megismerni a terepviszonyokat, a kert méretét és adottságait. Gondoljuk át, hogy milyen növényeket akarunk majd telepíteni és a vízelvezetési helyet is vegyük szemügyre. Ez utóbbi igen fontos, mivel mindennek ki kell szolgálni az öntözőhelyet. 

Ahhoz, hogy pontosan tudjunk kalkulálni, átfolyás- és nyomásmérők használatára lesz szükség. Az átfolyásmérés házilag is megoldható; például megnézhetjük, hogy egy 10 literes vödör megtöltéséhez mennyi idő kell.

Ma már a vezetékes ivóvízből az öntözésre használt mennyiséget akár külön órával is mérhetjük, viszont ezt általában az engedélyeztetés előzi meg. Ilyenkor kiesik a csatornadíj, mivel csak az öntözéshez van szükség a rendszerre. Ha a kútból vagy élő vízzel öntözünk, az szintén engedélyköteles. Ez utóbbit csak ritkán támogatják, a magas szervesanyag-bemosódás miatt. 

Természetesen különféle eszközökre és alkatrészekre is szükség lesz a rendszer kiépítése során, ebben segíthet neked az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai kínálata!

Rendezés és elhelyezés

Rendezzük át a terepet! Kezdetben kikerülhetnek a listából azok a növények, amelyekre nem lesz szükség. A terep egyenetlenségeit szintén ki kell igazítani!

Ezt követően fektessük le a csöveket a talajra, illetve figyeljünk oda a szelepdobozok kialakítására! Mindig megfelelő átmérőjű csöveket használjunk. Amint elhelyeztük a csöveket, szórófejeket, akkor szereljük fel a vezérlőautomatikát. Végül minden zónára engedjük rá a nyomást és ellenőrizzük, hogy az automatika lekapcsol-e időben.

Ha minden a helyén van és jól működik, akkor rendezhetjük a terepet és füvesíthetjük azt!(X)