Hol élnek a legjobban a munkanélküliek? Meglepő helyen áll Magyarország!

Hírek2018. aug 3.Növekedés.hu

Rendkívül eltérő módon támogatják a munka nélkül maradtakat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban. Míg Magyarországon csak három hónapig jár az álláskeresési járadék, ami a legrövidebb időnek számít, addig Belgiumban lényegében korlátlan ideig. Mind a jogosultságot társadalombiztosítási időtartam, mind az álláskeresési járadék folyósításának ideje tekintetében jelentősek a különbségek a világ fejlettebb országai között. Az OECD legfrissebb munkaügyi tanulmányából (Employment Outlook) kiderül, hogy a munkahely elvesztésének kockázatával szembeni biztosítás a legtöbb vizsgált államban – Chilétől Nagy-Britanniáig – akkor lép életbe, ha a munkavállaló legalább egy évnyi munkaviszonyt fel tud mutatni. Vannak azonban érdekes kivételek: Szlovákiában, Törökországban, vagy Litvániában több mint másfél évet kell dolgozni ahhoz, hogy a munkáját elvesztő egyén bármiféle segélyre jogosult legyen.

A skála másik végén Ausztrália és Új-Zéland található, ahol egy nap munkaviszonyt sem kell igazolni a munkanélküli segély igénybevételéhez, míg Franciaországban elég a hat hónapnál kevesebb biztosítotti időszak is.
Ezen a téren Magyarország is az átlaghoz tartozik: a jelenleg hatályos feltételek szerint a munkáját elvesztő egyénnek akkor jár az álláskeresési járadék, ha az elmúlt három évben 360 napig megszakítás nélkül dolgozott ( ha akár csak egyetlen nap is hiányzik, ugrott a járadék). A munkanélküli segély folyósításának időtartama tekintetében azonban
nálunk a legrövidebb, mindössze három hónap a munkanélküli segély maximális időtartama.
Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban és Csehországban is kevesebb mint hat hónapig fizetnek csak segélyt az álláskeresőknek. A vizsgált országok mintegy felében – köztük Észt-, Lengyel- vagy Olaszországban, Litvániában, Ausztriában és Szlovéniában – 6-12 hónapig jár az álláskeresési járadék. A finneknél és franciáknál sokkal nagyvonalúbb a rendszer, csaknem két évig jár a pénzbeli segítség.
De a vitathatatlan rekorder a téren Belgium, ahol gyakorlatilag nincs időhatárhoz kötve a juttatás folyósítása.
Ugyanez igaz még Ausztráliára és Új-Zélandra. Az OECD tanulmánya érdekességként megjegyzi, hogy Mexikóban például egyáltalán nincs munkanélküli segély.  Ha azt nézzük, hogy az egyes országokban a munkanélküliek hány százaléka kap valamilyen ellátását, nem meglepő módon ebben Finnország állt a legjobban: 2016-ban
a finn állástalanok 63,7 százaléka kapott járadékot.
Belgiumban ez az arány 60, Franciaországban pedig 42 százalék volt. Az Egyesült Államokban –  ahol az átlagnál rövidebb ideig jár a segély – a munkanélküliek 12,4 százaléka kapott ellátást. Teljesen kilóg a sorból Olaszország, ahol az állástalanok mindössze 8,4 százaléka kap járadékot, ez valószínűleg összefüggésben lehet azzal, hogy az ottani foglalkoztatási szint 60 százaléknál is alacsonyabb.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.