Hol élnek a legjobban a munkanélküliek? Meglepő helyen áll Magyarország!

Hírek2018. aug. 3.Növekedés.hu

Rendkívül eltérő módon támogatják a munka nélkül maradtakat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban. Míg Magyarországon csak három hónapig jár az álláskeresési járadék, ami a legrövidebb időnek számít, addig Belgiumban lényegében korlátlan ideig. Mind a jogosultságot társadalombiztosítási időtartam, mind az álláskeresési járadék folyósításának ideje tekintetében jelentősek a különbségek a világ fejlettebb országai között. Az OECD legfrissebb munkaügyi tanulmányából (Employment Outlook) kiderül, hogy a munkahely elvesztésének kockázatával szembeni biztosítás a legtöbb vizsgált államban – Chilétől Nagy-Britanniáig – akkor lép életbe, ha a munkavállaló legalább egy évnyi munkaviszonyt fel tud mutatni. Vannak azonban érdekes kivételek: Szlovákiában, Törökországban, vagy Litvániában több mint másfél évet kell dolgozni ahhoz, hogy a munkáját elvesztő egyén bármiféle segélyre jogosult legyen.

A skála másik végén Ausztrália és Új-Zéland található, ahol egy nap munkaviszonyt sem kell igazolni a munkanélküli segély igénybevételéhez, míg Franciaországban elég a hat hónapnál kevesebb biztosítotti időszak is.
Ezen a téren Magyarország is az átlaghoz tartozik: a jelenleg hatályos feltételek szerint a munkáját elvesztő egyénnek akkor jár az álláskeresési járadék, ha az elmúlt három évben 360 napig megszakítás nélkül dolgozott ( ha akár csak egyetlen nap is hiányzik, ugrott a járadék). A munkanélküli segély folyósításának időtartama tekintetében azonban
nálunk a legrövidebb, mindössze három hónap a munkanélküli segély maximális időtartama.
Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban és Csehországban is kevesebb mint hat hónapig fizetnek csak segélyt az álláskeresőknek. A vizsgált országok mintegy felében – köztük Észt-, Lengyel- vagy Olaszországban, Litvániában, Ausztriában és Szlovéniában – 6-12 hónapig jár az álláskeresési járadék. A finneknél és franciáknál sokkal nagyvonalúbb a rendszer, csaknem két évig jár a pénzbeli segítség.
De a vitathatatlan rekorder a téren Belgium, ahol gyakorlatilag nincs időhatárhoz kötve a juttatás folyósítása.
Ugyanez igaz még Ausztráliára és Új-Zélandra. Az OECD tanulmánya érdekességként megjegyzi, hogy Mexikóban például egyáltalán nincs munkanélküli segély.  Ha azt nézzük, hogy az egyes országokban a munkanélküliek hány százaléka kap valamilyen ellátását, nem meglepő módon ebben Finnország állt a legjobban: 2016-ban
a finn állástalanok 63,7 százaléka kapott járadékot.
Belgiumban ez az arány 60, Franciaországban pedig 42 százalék volt. Az Egyesült Államokban –  ahol az átlagnál rövidebb ideig jár a segély – a munkanélküliek 12,4 százaléka kapott ellátást. Teljesen kilóg a sorból Olaszország, ahol az állástalanok mindössze 8,4 százaléka kap járadékot, ez valószínűleg összefüggésben lehet azzal, hogy az ottani foglalkoztatási szint 60 százaléknál is alacsonyabb.