Idén is kapósak maradhatnak a lakáshitelek és a személyi kölcsönök

Hírek2020. feb. 4.Növekedés.hu

A korábbi években látott lendületes növekedés az új lakáshiteleknél 2019-ben lassult, de a személyi kölcsönök továbbra is kapósak voltak - értékelte a piaci folyamatokat Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. A 2020-as esztendőben folytatódhat a növekedés mind a lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök piacán, ráadásul több új változás lesz a mindennapi bankolásban.

A napokban láttak napvilágot a legfrissebb adatok a lakossági hitelpiacról, amelyek továbbra is a növekedésről tanúskodnak. A múlt év első tizenegy hónapjában 521 milliárd forintnál tartottak az újonnan folyósított személyi kölcsönök, ami 23 százalékos többletet jelent az előző év azonos időszakához képest. Sőt, meghaladja a teljes 2018-as - azaz tizenkét havi - 451 milliárd forintos kihelyezést. A lakáshitelekből 832 milliárd forintot helyeztek ki a bankok, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint mindkét lakossági hiteltípusnál, tehát a személyi kölcsönöknél és lakáshiteleknél is figyelembe kell venni, hogy a gyarapodás eleve magas bázishoz képest következett be, hiszen az alacsony kamatkörnyezet miatt évek óta mind a lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönöknél erőteljes a bővülés. A lakáshiteleknél az 5 százalékos növekedés első látásra gyengének tűnhet a 2017-ben és 2018-ban elért 39, illetve 31 százalékos többlethez képest. 

A magas bázis mellett a visszafogottabb eredményben szerepet kapott a 2019 közepétől elérhető, nagyon kedvezményes babaváró kölcsön. Trencsán Erika értékelése  szerint a bővülés mellett az egyik legfontosabb tényező a lakáshitelezés területén, hogy a hitelfelvevők a biztonságos, kiszámítható  fix kamatozású konstrukciókat részesítik előnyben.

Szintén kedvező, hogy hosszabb időszakra, 5-10 évre vagy több mint 10 évre fixált lakáshiteleknél volt a legjelentősebb a növekedés a múlt év első tizenegy hónapjában, előbbieknél 53 százalékos, utóbbiaknál 80 százalékos volt a bővülés. A legrizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek marginalizálódtak: a múlt év első tizenegy hónapjában kihelyezett 832 milliárd forintnyi lakáshitel mindössze 3 százalékát adták

 - emelte ki Trencsán Erika. 

Mi okozza a hitelek és személyi kölcsönök előretörését? 

A lakáshitelek és személyi kölcsönök iránti fokozott kereslet több tényezővel magyarázható. Elsősorban az alacsony kamatkörnyezettel, amelynek eredményeként továbbra is olcsónak mondhatóak ezek a konstrukciók és egyelőre nem várható a kamatok emelkedése. A másik oldalról pedig a lakosság jelentősen bővülő pénzügyi mozgástere segíti a növekedést, a nettó reálbérek ugyanis tempósan növekedtek az elmúlt években. Trencsán Erika úgy látja, 

idén folytatódhat az évek óta tartó növekedés a lakossági hitelpiacon.

A kamatok ugyanis továbbra is alacsony szinten maradnak, a nettó reálbérek szintén emelkedőn maradnak, többek között a minimálbér és a garantált bérminimum idei 8-8 százalékos emelése miatt. 

Bankok harca 

A Money.hu szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a bővülő lakossági hitelpiacon a bankok között egyre nagyobb a verseny, a pénzintézetek igyekeznek elcsábítani a hitelfelvevőket.

A fokozódó versenyhez közvetve maguk a hitelfelvevők is hozzájárulhatnak azzal, ha az igénylés előtt alaposan felmérik a piacot és hitelkalkulátorok segítségével összevetik a különböző banki ajánlatokat vagy szakértő segítségével választják ki a legjobb konstrukciót. 

Napról napra változnak a feltételek, a különböző kedvezmények, márpedig ezek a pénztárcánkat is érintik. A money.hu kalkulátorai szerint a személyi kölcsönöknél több 100 ezer forintos, akár milliós eltérések lehetnek a visszafizetendő összeget tekintve a legolcsóbb és legdrágább konstrukciók között. Egy 10 milliós lakáshiteleknél pedig 3-4 millió forintra is rúghat a differencia

- emelte ki a Money.hu szakembere

Tehát a lakossági hitelezésben folytatódhat a bővülés, közben a mindennapi bankolásban is hoz újdonságokat a 2020-as esztendő. Idén mindenki - akinek van banki kapcsolata - kap egy részletes listát a bankjától, hogy mennyibe kerültek a különböző szolgáltatások, például a számlavezetés, a bankkártya vagy éppen a netbank használata. A másik nagyon fontos lépés, az úgynevezett “Azonnali Fizetési Rendszer” (AFR) indulása, amely várhatóan márciustól működik élesben. A rendszer az eredeti tervek szerint már tavaly elrajtolt volna, de végül az idei évre halasztották az indulást. Az Azonnali Fizetési Rendszer egyik legfontosabb vívmánya, hogy 5 másodpercen belül megérkeznek az utalások a célszámlára, ez pedig többek között készpénzhasználat vagy éppen a sárga csekkes kifizetések visszaszorításában játszhat kiemelkedően fontos szerepet. 

Trencsán Erika szerint a 2020-as év a pénzügyi tudatosság további erősödéséről is szólhat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az érintettek a különböző ajánlatok áttekintése és alapos mérlegelés után hozzák majd meg a különböző pénzügyi döntéseiket.