Így úszta meg a katonaságot a focista

Hírek2018. okt. 1.Növekedés.hu

Az angol Tottenham Hotspur játékosának Szon Hungminnek nem kell két évre angyalbőrbe bújnia. De mivel a dél-koreai seregben gyakran kivételeznek a helyi hírességekkel valószínűleg a bevonulása esetén is jó dolga lett volna.

A dél-koreai Szon Hungmin (b) és a belga Steven Defour (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Amikor tavaly az egyik észak-koreai katona átszökött délre, az orvosok egy sor betegséggel így többek közt férgességgel, és TBC-vel diagnosztizálták a disszidenst. Az akkor 24 éves Oh-t a határátlépéskor a társai megpróbálták lelőni: emiatt a férfi vastagbelét hét helyen kellett összevarrni.

Bár a dél-koreai hadsereg jóval kíméletesebb - a rossz bánásmód miatt innen nem szoktak elszökdösni a katonák - azért az ő alakulataiknak is megvannak a maguk botrányai: volt rá példa, hogy szexuálisan bántalmazták a kiskatonákat, egy helyen betiltották a horkolást és akadt olyan altiszt is aki sokkolóval büntette a közlegényeket.

Nem csoda, hogy aki teheti igyekszik elkerülni a besorozást, ami persze nem olyan egyszerű, hisz jelenleg minden 18 és 35 év közötti férfinak 21-24 hónapra be kell vonulnia (a koreaiak másképp számítják a kort, mint mi: náluk az újszülöttek már 1 évesnek számítanak tehát a helyi számítás szerint a 19 és 36 közöttieknek kell belépniük a seregbe). Ha akarnak nők is bevonulhatnak, de nekik nem kötelező.

A férfiak viszont csak ritka esetekben kapnak mentességet: a kiskapuk egyike szerint mindazoknak, akik az Ázsiai játékokon vagy az Olimpián érmet szereznek csak egy négyhetes kiképzésen kell részt venniük. Az egyik helyi sporthírességnek a labdarúgó Szon Hungminnek épp ezért roppan izgalmas volt az idei év. Ugyanis neki gyakorlatilag a mostani volt az utolsó esztendő, amikor mentesülhetett a szolgálat alól.

Szon egész idáig igen csak peches volt: a 2012-es a bronzérmes olimpiai válogatottban nem szerepelt, az akkori csapata a Bayer pedig nem engedte, hogy részt vegyen a 2014-es Ázsiai Játékokon, amelyet Dél-Korea végül megnyert. Az idei nagy ázsiai sporteseményen már túlkorosként kellett részt vegyen, de volt értelme, hisz most már fellélegezhet: a csapatával aranyérmet szereztek miután Japánt 2:1-re legyőzték a döntőben. Vagyis a sorozástól már nem kell tartania.

Ha ez nem jött volna össze akkor bukhatta volna a szerződését az angol Tottenham Hotspurnál. Hogy mennyire lett volna nehéz az élete a hadseregnél az már egy másik kérdés. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hírességeknek túl sok mindentől nem kell tartaniuk. Egy részük eleve a hadsereg beszállítóiként működő cégekhez kerül, ahol sokkal lazább a fegyelem. Aki nem ilyen szerencsés, de a helyi celebrity-k sorát gazdagítja még így is számíthat külön eltávokra és a szokottnál több szabadságra. Ennek a közvélemény persze nem túlzottan örül: emiatt pár éve komoly botrányt okozott, amikor kiderült hogy az egyik koreai énekes Rain egy TV-sztárral randizgatott a munkára vonatkozó kimenői alatt.

Dél-Koreában a katonaság megúszásában egyébként az is segíthet, ha valakinek sok tetoválása van vagy bevallottan homoszexuális: ezek mind negatív értékelést jelentenek az egészségügyi teszteken.