IMF: A világ pénzügyi stabilitását is veszélyeztetheti a koronavírus

Hírek2020. ápr. 21.Szabó Anna

A koronavírus-járvány eddig is jelentős csapást jelentett a világ pénzügyi rendszerére, ha azonban tovább fokozódik a válság, az veszélybe sodorhatja a globális pénzügyi stabilitást – a Nemzetközi Valutaalap közgazdászai szerint.

Számos részvénypiac zuhanni kezdett, átlagosan 30 százalék körüli visszaesés tapasztalható - emlékeztetnek az IMF oldalán megjelent legfrissebb elemzésében Fabio Natalucci és Tomas Adrian, az IMF közgazdászai.

A hitelfelárak is megugrottak, különösen az alacsonyabb besorolású vállalatok esetében. A stressz jelei megjelentek a rövid távú finanszírozási piacon is, beleértve az Egyesült Államokat. A volatilitás az előző nagy válság szintjére emelkedett, és ennek hatására jelentősen romlott a piaci likviditás. 

A védelmi rendszer első vonalába tartozó jegybankok a gazdaság segítésének céljával kamatvágásba kezdtek, de nyílt piaci műveletekkel is erősítik a likviditást. Több központi bank is megállapodott, hogy swap-ügyletekkel segítik a dollár likviditását. Végül újjáélesztették a korábbi válság során használt programokat, és újakat is indítottak, többek között kockázatosabb eszközök, például vállalati kötvények vásárlását. Mindezzel igyekeznek a gazdaság és a lakosság számára hozzáférést biztosítani az olcsó hitelekhez.

A jegybankok eddig hatezer milliárd dollárral bővítették likviditásukat – többek között kölcsönök és eszközvásárlások révén – de jelezték, hogy szükség esetén tovább is hajlandók menni. 

Ezen intézkedések hatására valamelyest stabilizálódott a befektetők hangulata, egyes piacokon a feszültség mérséklődött, és a kockázati eszközök visszanyerték korábbi veszteségük egy részét. A hangulat azonban továbbra is törékeny, és a globális pénzügyi feltételek továbbra is szigorúbbak, mint az év elején.

Összességében a globális pénzügyi feltételek szigorodása – a gazdasági kilátások drasztikus romlásával együtt – jelentősen csökkentették a növekedési kilátásokat.

Jelenleg öt százaléknyi esély látszik arra, hogy legalább 7,4 százalékkal csökken a globális GDP, ami húszévente egyszer fordul elő. Ugyanennek esélye tavaly októberben alig 2,6 százalék volt.

A járvány globális terjedése a korábban vártnál hosszabb ideig tartó és szigorúbb korlátozásokhoz vezethet, ami tovább erősítheti a gazdasági visszaesést. Miután azonban a válság nem elsősorban pénzügyi jellegű, mint 12 évvel ezelőtt, hanem a reálgazdaságból kiindulva rengeti meg a pénzügyi világot, csak a monetáris politika és a fiskális eszközök összehangolt alkalmazásával kezelhető. De mindez csak akkor vezethet sikerre, ha a világ országai összehangolják erőfeszítéseiket - írják a valutaalap közgazdászai.