IMF: Recesszió helyett még bővül is az orosz gazdaság idén

Hírek2023. ápr. 11.MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint összességében minimálisan romlottak a globális gazdaság idei kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta. Az IMF kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 2,8 százalékkal nő a januárban várt 2,9 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3,1 százalékról 3 százalékra mérsékelte a szervezet.

Tavaly 3,4 százalékkal nőtt a világgazdaság.

Az IMF szerint a világgazdaság ismét erősen bizonytalan szakaszban van, nehezen megjósolható hatásai vannak az előző három év sokkjainak, így elsősorban a koronavírus-járványnak és Oroszország ukrajnai inváziójának.

A visszaesett kereslet élénkítése, az elhúzódó kínálati zavarok, a nyersanyagárak erőteljes növekedése egyebek között arra vezetett, hogy az infláció több évtizedes szintre emelkedett számos országban, ami viszont agresszív szigorításra késztette a jegybankokat, hogy az inflációt visszaszorítsák az inflációs célszintre és hogy hűtsék az inflációs várakozásokat.

Azt megelőzően, hogy néhány bank összeomlása megrázta a pénzügyi szektort, az idei év elején már voltak jelek a világgazdaság stabilizálódására az Ukrajna elleni orosz invázió után, aminek következtében megugrott a nyersanyagok és energiatermékek ára. Ez jelentős irányváltásra és alkalmazkodásra kényszerített számos gazdaságot.

A januári, 1,2 százalékos becsléséhez képest 1,3 százalékra javította a fejlett országok idei évi növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap, miközben a jövő évi adatot 1,4 százalékon tartotta. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 2,7 százalékkal nőtt tavaly.

Az euróövezetben a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedés után idén 0,8 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal magasabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2024-ben pedig 1,4 százalékost az év elején becsült 1,6 százalék helyett.

Az idei németországi növekedési prognózisát 0,2 százalékponttal, 0,1 százalék csökkenésre rontott az IMF, a jövő évit pedig 0,3 százalékponttal, 1,1 százalékra fogta vissza. A német GDP tavaly 1,8 százalékkal nőtt.

Az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF januárhoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 0,2 százalékponttal, 1,6 százalékra, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal, 1,1 százalékra javította. Az amerikai GDP tavaly 2,1 százalékkal nőtt.

A fejlődő országokban 3,9 százalékos növekedést vár az idén az IMF és 4,2 százalékost jövőre. Az idei prognózist 0,1 százalékponttal rontották, a jövő évit változatlan szinten tartották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 4 százalékkal bővült tavaly.

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését januárhoz képest, az ideit 5,2 százalékon, a jövő évit 4,5 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 3 százalékkal nőtt.

India idei gazdasági növekedése kisebb lehet a januárban vártnál, de a bővülés így is meghaladja majd a kínait. Az idei indiai GDP-növekedési kilátást 0,2 százalékponttal, 5,9 százalékra, a jövő évit pedig 0,5 százalékponttal, 6,3 százalékra gyengítette az IMF, miután a tavalyi növekedés 6,8 százalék volt.

Oroszország GDP-je idén 0,7 százalékkal nőhet a januárban várt 0,3 százalék helyett, jövőre pedig 1,3 százalék lehet a gazdasági növekedés a januárban becsült 2,1 százalék bővülés helyett. Az orosz GDP tavaly 2,1 százalékkal csökkent.

Magyarország az IMF januári előrejelzésében nem szerepelt. A kedden ismertetett becslés szerint a magyar GDP idén 0,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalékos emelkedést követően.

A jelentés összeállítói szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 14,5 százalék után idén 17,7 százalék, jövőre 5,4 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,6 százalék után 4,1 százalék lesz idén és 3,8 százalék jövőre.