Ismét dél-afrikai tulajdonba kerül a magyar Extreme Digital

Hírek2019. márc 21.F. T.

Egyesül a romániai székhelyű, de dél-afrikai tulajdonoban lévő eMAG és a magyar Extreme Digital. A közép-európai piac meghatározó szereplői kívánnak lenni.

Az előző befektető

Az Extreme Digital a 2000-es évek elején jött létre egy kis hazai vállalkozásként, majd gyors növekedésbe kezdett, ahogy bővült a hazai e-kereskedelem. A kereslet a műszaki cikkek iránt volt a legnagyobb egész a közelmúltig, így a cég is erre a szegmensre fókuszált. 2015-ben a cég tőkét vont be a dél-afrikai Steinhoff által, de ez a Steinhoff későbbi botrányai miatt nem volt fenntartható, a két alapító tulajdonos tavaly visszavásárolta részesedését.

Hazai piac

A magyar kereskedők által bonyolított e-kereskedelem értéke a GKI Digital kutatása alapján tavaly 500 milliárd forint körül volt, ez 17 százalékos növekedés, tehát még mindig nagy ütemű a piacbővülés. A nem magyar oldalak (Amazon, E-bay, Alibaba) által bonyolított hazai forgalom további 500 milliárd forint lehet a becslések szerint, így a teljes piaci forgalom bő 1000 milliárd körül lehet.

Az online kereskedelem jól kiegészíti az offline értékesítést, van is átfedés a kettő között, például sok webáruháznak van átvevőhelye, boltja. Eddig döntő volt a műszaki cikkek aránya a netes vásárlásban, ez most már a napi fogyasztási termékekre is kezd átterjedni.

A legnagyobb

Az Extreme Digital 36 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly 100 ezer termék árusításával, a műszaki cikkek kereskedelméből és egyben az online piacból így egyaránt 10 százalékot hasít ki. A hazai piac mellett még 8 országban vannak jelen, ez a forgalom 20 százalékát hozza. A GKI Digital számai alapján az Extreme Digital a legnagyobb árbevételű cég a magyar piacon, és továbbra is a legnagyobbak akarnak lenni.

És az is marad

Ezt a célt szinte biztosan meg is tudják valósítani, hisz a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy újra partnert vonnak be, de most sokkal átgondoltabban, mint előző alkalommal. Most azonban nem tőkeemelésről van szó, hanem arról, hogy két piaci résztvevő fuzionál, egyesíti erejét. A partner az eMAG, az egyik legnagyobb eddigi hazai versenytárs, amely a dél-afrikai Naspers csopothoz tartozik. A szerződést aláírták, beadják a versenyhivatalhoz a kérelmet,  a tranzakció a 3. negyedévben zárulhat, a de a teljes összeolvadás átnyúlhat a jövő évre.

Tervek

Az eMAG Románia piacvezető cége, de itthon is nagyon jelentős piaccal rendelkezik. A tervek szerint az egyesült cég a nemzetközi piacokon is fel tudja venni a versenyt a konkurensekkel, ez azonban magyar piacról fog zajlani, itt lesz a központ. A célzott irány leginkább Közép-Kelet Európa, a térségben meghatározó pozícióra tör majd a cég, és bíznak benne, hogy eredményesen tudják felvenni a versenyt a nagy nemzetközi hálózatokkal is.

Az új cég vezetésében az Extreme Digital alapítói, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula vezető szerepet fognak vállalni.

Márkanév

A Növekedés.hu kérdésére Várkonyi Balázs azt válaszolta, hogy még nem döntöttek, melyik márkanevet fogja használni az egyesült cég, de mivel most mind a kettő nagyon erős, valamilyen módon szeretnék mindkettőt megtartani.

Azt  is megkérdeztük, hogy nincs-e hátránya annak, hogy a kudarcot valló dél-afrikai befektető után most újra dél-afrikai hátterű céggel működnek együtt. Várkonyi Balázs szerint ez inkább csak egy érdekesség, a két cég összehasonlíthatatlan, a Naspers egy sokkal komolyabb, nagyobb cég amerikai bázissal, a dél-afrikai háttér nem befolyásolja a jövőt a cégek rendkívül eltérő mivolta miatt.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.