Itt a statisztika, mikor szülik első gyermeküket Európában a nők

Hírek2019. márc. 21.Növekedés.hu

Négy év alatt négy hónappal tolódott ki az idő, hogy a nők megszülik első gyermeküket – derül ki az Eurostat friss közleményéből. 2013-ban 28,7 év volt az első szülő nők átlagos életkora, ez a 2017. évi adatok szerint 29,1 évre emelkedett. A legkésőbb Olaszországban szülnek a lányok, asszonyok, míg Bulgáriában a legfiatalabban. Magyarország a középmezőnyben, 28 évvel.

Európában már tartós tendencia, hogy egyre későbbi korban szülik meg a nők első gyermeküket, valamint az is, hogy esnek, estek a termékenységi mutatók – egy szülőképes korban lévő hölgy, hány gyermeknek ad életet -, többnyire 2.0 alá, ami nem elegendő a népesség reprodukciójához.

Az Eurostat felmérése szerint (lásd a grafikont) Olaszországban és Spanyolországban tolódott ki leginkább az első szülő nők életkora. Megjegyezhető, hogy ez meglepő, amennyiben két erősen vallásos, katolikus országról van szó, s Luxemburg mellett szorosan mögöttük következik Görögország és Írország. A „sorrendet” tekintve nehéz összefüggéseket felfedezni a gyermekvállalási kedv, kor és a nők foglalkoztatási intenzitása között, s nem találni szoros kapcsolatot az egy főre jutó GDP alapján sem, bár Bulgáriában és Romániában a csökkenéssel azonos trendben „fiatalodnak” az első szülő nők.

A közlemény megemlíti, hogy 2013 és 2017 között Észtországban tolódott ki legnagyobb mértékben az első gyermeküket világra hozó nők életkora (1,2 évvel), míg a legkisebb idővel Csehországban (0,1) valamint Szlovákiában és Svédországban (0,2)