Jó hír az új koronavírus-variánsról: nem kell tőle félni, mert hamar kihalhat

Hírek2022. jan. 7.D.J.

A Franciaországban talált új mutáns aligha tud labdába rúgni az omikron mellett.

Az elmúlt napokban futótűzként járta be a világsajtót a hír, miszerint Franciaországban felfedeztek egy új COVID-variánst, amely elsőre elég ijesztőnek tűnt. A mutációk miatt úgy tűnt, hogy ez a vírus akár a szokottnál még könnyebben is terjedhet és van rá esély, hogy az immunrendszerünk védelmét is hatékonyabban tudja megkerülni. A B.1.640.2 azonosítójú variánsnál az eredi vuhani korokozóhoz képest összesen 46 mutációt találtak a kutatók.

Először Dél-Franciaországban azonosították és mivel az IHU Mediterranee Infection intézet talált rá ezért el is nevezték IHU-nak.

Bár ez nem a hivatalos neve a vírusnak.

Az első beteg, aki behurcolta az új mutánst Franciaországba az afrikai Kamerunban kaphatta el a betegséget.

Egy francia újságíró Vincent Glad olajat is öntött a tűzre, amikor arról számolt be, hogy mostanra 900-nál többen elkapták a vadiúj mutánst, amely azóta az Egyesült Királyságban is megjelent. Mindez azonban vélhetően nem állja meg a helyét.

A szakértők nyugalomra intenek.

Ennek a variánsnak jó esélye volt arra, hogy bajt okozzon, de amennyire meg tudjuk állapítani ez nem történt meg

fogalmaz egy brit virológus Tom Peacock. Az Egészségügyi Világszervezet is jelezte a héten, hogy a B.1.640.2 ugyan a radarjukon van, de nem igazán tűnik veszélyesnek.  

Eleve elsőként még novemberben fedezték fel, azóta pedig a hivatalos adatok alapján nem tudott elterjedni. Már csak azért sem, mert jött az omikron és mindent letarolt. Annyira, hogy mellette az IHU nem igen tud labdába rúgni és van rá esély, hogy el is hal majd, ahogy az omikron beteríti a világot.

Mivel láthatóan a francia variáns nem okoz komoly galibát, az sem világos, hogy egy ilyen mutáns híre egyáltalán, hogy tudta bejárni a világsajtót.

Elvégre már több százezer variáns van a világon. Ilyen alapon minden nap csőstül jöhetnének a hírek az új COVID-okról.

Az amerikai CBS News arra gyanakszik, hogy a mutánsnak ezúttal remek volt a marketingje. Onnantól, hogy az intézet ráaggatta az IHU nevet, a közösségi médiában rögtön felkapták a hírét. A legtöbb mutációnak nincs saját neve, ezért sokan azt hitték, hogy ezt komolyan kell venni, hisz egyébként minek lenne elkeresztelve? Ráadásul az omikron óta, ha nem is örömmel, de a világ szinte várja is, hogy mikor jön a következő verziója a koronavírusnak.

Határozott üzenet a választás előtt

Franciaországban, ahogy Európa nagy részén az új fertőzöttek száma rohamléptékben nő az omikron miatt. Az államfő, Emmanuel Macron pedig elég karcosan fogalmazott a minap. Azt mondta, hogy nyomorulttá fogják tenni azoknak az életét, akik nem kérnek a vakcinákból. Ez a kijelentés már csak azért is merész, mert három hónap múlva Franciaországban elnökválasztás lesz.

A demokráciában a legrosszabb ellenség a hazugság és az ostobaság. Nyomást gyakorolunk az oltatlanokra azzal, hogy amennyire csak lehetséges, korlátozzuk a szociális tevékenységeiket

mondta Macron. Franciaországban egyébként már a lakosság több mint 78 százaléka legalább egy dózist kapott a koronavírus-oltásokból.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Franciaországban

Napi új koronavírus fertőzöttek száma Franciaországban

Forrás: JHU CSSE, Google