Jó üzlet mostanában patinás olasz futballklubot venni

Hírek2019. nov. 24.Növekedés.hu

Egy újabb olasz Seria A klub, az AS Roma tulajdonosai tárgyalnak a klub eladásáról ezúttal amerikai befektetőkkel. Nem ez lenne az első komoly külföldi vásárlás az olasz első osztályban. Az utóbbi években több felvásárlást is láthattunk. A befektetőket a relatív alacsony áron megszerezhető olasz klubok és a Bajnokok Ligájából, illetve egyéb televíziós közvetítésekből származó bevétel vonzza. Utóbbi tavaly kétmilliárd eurót tett ki.

Az AS Roma futballcsapatot birtokló befektetőcsoport bejelentette, hogy tárgyalásban áll a klub eladásáról. A Financial Times értesülései szerint Daniel Friedkin amerikai milliárdos lehet az új tulajdonos. Friedkin családjának tulajdonában áll a Toyota kereskedések franchise joga az Arab-öbölmenti államokban. A hírre a milánói tőzsdén jegyzett klub részványárfolyama emelkedett, a tárgyalások kiszivárgása óta eddig már 20 százalékkal.

A római csapatot birtokló befektetők 2011-ben Thomas DiBenedetto olasz származású amerikai mágnás vezetésével szereztek irányító többséget, így az AS Roma lett az első külföldi tulajdonban lévő klub a Serie A-ban.

A római klub 2011-es megvásárlása óta több első osztályban játszó olasz klubot is felvásároltak külföldi befektetők.

Li Yonghong kínai üzletember 2017 áprilisában megszerezte az AC Milan-t, az akkori tulajdonos Silvio Berlusconitól, Olaszország háromszoros miniszterelnökétől. Li-nek ez a tranzakció 740 millió eurójába került, ami nem bizonyult olcsónak. Már csak azért sem, mert a vásárlás után nem sokkal a kínai tulajdonos felmondta annak a 300 millió euró kölcsön törlesztését, amit a klub megvásárlására fordított. Így a kölcsönt biztosító amerikai Elliot Management kezébe került a klub.

Egy másik kínai érdekeltségű vásárlás történt 2016-ban, amikor a Suning Holdings, egy kínai kereskedelmi konglomerátum az Inter Milan részvények hetven százalékáért fizetett 270 millió eurós összeget.

Rocco Commisso amerikai milliárdos pedig az ACF Fiorentina klubot szerezte meg ezen év júniusában, ismeretlen összegért.

A befektetők reménye, hogy az Európa-szerte televízión és online felületeken sugárzott meccsek bevételei komoly összegeket hoznak majd.

Az olasz klubok, melyeknek jó esélye van a Bajnokok Ligájára kijutni, sokkal alacsonyabb áron megszerezhetők, mint az angol vagy spanyol ligákba játszó társaik.

Az olasz klubok alacsony árazásai annak tudható be, hogy a Serie A bevételei jócskán elmaradtak a többi európai elsőosztály mögött. Összehasonlításképp az angol Premier Leauge 5,4 milliárd eurós bevételt produkált a 2017-2018-as szezonban, aminek az oroszlánrésze a műsorszolgáltatási jogokból származott.

Ezzel szemben a Serie A 2,2 milliárd eurós bevételt hozott, ami a spanyol La Liga-tól és a német Bundesligától elmaradt mintegy 800 millió euróval.

Az, hogy a jelenleg folyó tárgyalások a római klubról hogyan alakulnak még kérdéses. Az is felmerül, hogy egyáltalán jó befektetés-e. A befektetők a bevételek nagy részét a Bajnokok Ligában való szerepléstől várják, de az AS Roma a hatodik helyen végzett, így az Európa Ligában versenyezhet csak.

Annyi biztos, hogy az utóbbi években komoly külföldi érdeklődés van az olasz focicsapatok iránt mind amerikai mind kínai oldalról. Hogy ez segíteni vagy még jobban rombolni fogja-e az olasz focit, még kérdéses.