Joseph Stiglitz: Új társadalmi szerződés kell a középosztály megerősítéséhez

Hírek2019. máj. 8.Szabó Anna

Hiába emelkedik a GDP, a társadalmi egyenlőtlenségek miatt a középosztály jelentős része alól kicsúszik a talaj, ezért új társadalmi szerződésre van szükség Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász professzor szerint.

Bár a kapitalizmus aranykorának számító 50-es évekhez képest háromszorosára nőtt az egy főre eső GDP az Egyesült Államokban, a középosztály életszínvonala egyre kevesebbek számára elérhető – véli Joseph Stiglitz amerikai közgazdász, aki a Financial Times hasábjain új társadalmi szerződést sürget.

A Nobel-díjas közgazdász szerint az egyenlőtlenségek növekedése miatt az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjrendszer, a fizetések és a lakhatás terén a korábbi társadalmi szerződés gyakorlatilag nem érvényes, és új állami beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a középosztály megerősödhessen, a társadalom biztonságérzete növekedjen, és milliók számára emelkedjen az életszínvonal.

A Columbia Egyetem professzora szerint az egyik legfontosabb terület az egészségügy, ahol a magánszolgáltatóknak nem érdeke a társadalom bizonyos rétegeinek biztosítása. Mint fogalmaz:

a kormánynak nem az a feladata, hogy a magánbiztosítók profitjának maximalizálását biztosítsa, hanem hogy mindenki számára megfizethető egészségbiztosítási rendszert alakítson ki.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy megfelelő állami szabályozással ösztönözni kell a magánnyugdíj alapokat arra, hogy az ügyfelek érdekeit képviseljék, és az információ aszimmetrikus eloszlásával párhuzamosan kialakult egyenlőtlenségeket tompítsák.

A kevésbé tájékozott ügyfeleknek így nem lehetne eladni nem megfelelő pénzügyi termékeket – hangsúlyozza a professzor, aki szerint az amerikai tőkealapok még azokat a szabályokat sem akarták elfogadni, hogy mindig az ügyfeleik érdekei szerint járjanak el.

Harmadik pontként a lakhatási feltételek javítása érdekében azt javasolja Stiglitz, hogy az állam egy 30 éves lejáratú, rugalmas jelzáloghitelezést vezessen be, hogy minél inkább csökkenthető legyen a nemfizetés kockázata.

Stiglitz szerint

az úgynevezett progresszív kapitalizmus célja az amerikai társadalom „megjavítása” és aminél több lakosnak újra hozzáférhetővé tenni, hogy visszaléphessenek a középosztályba.