Az Instagram sztárjaitól hamarosan közvetlenül lehet majd vásárolni

Hírek2019. máj. 8.Növekedés.hu

A Facebook, amely az Instagram és a Whatsapp tulajdonosa, a napokban bejelentette: az internetes vásárlások jövője a tartalmak „alkotóitól” függ, olvasható a bbc.com hírportálon.

Abban, hogy úgynevezett „influenszereket”, ismert személyiségeket vonnak be termékek árusításába, semmi új nincs. A „királyi védjegyek” intézménye évszázadok óta ismert. A fogyasztóvédelmi törvények kialakulása előtt ezek a védjegyek azt voltak hivatottak megerősíteni, hogy a termék minden bizonnyal biztonságos és megbízható. Aki egy ilyen cikket megvásárolt, joggal érezhette, hogy királyhoz illő árut szerzett magának.

Napjainkban azonban egyre több jel utal arra: az emberek belefáradtak, hogy olyanok ajánlgatják a portékákat, akik híresek ugyan, de semmihez sem értenek. 

„A legjobb reklámok megteremtik a saját kultúrájukat” mondja egy társadalomtudós, Grant McCracken, aki több vállalat, így a Netflix és a Ford kulturális és kereskedelmi tanácsadója volt. A legrosszabbakat egyszerűen kinevetik, mondja.

Malcolm Gladwell szakíró írt először arról, hogy 10 ezer órába kerül, mire valakiből egy terület szakértője lesz. Ha ezt a tételt a kultúrára értelmezzük, még nagyon fiatalok vagyunk, amikorra a televízió-nézésben elérjük a 10 ezer órát, állítja Grant McCracken. Nagyon hamar válunk kulturális szakértővé.

Mivel pedig a szociális médiában számos értelmes hang szólal meg, az okosabb fogyasztók valószínűleg kiszúrják és kigúnyolják a kellően ki nem dolgozott marketing-akciókat.

„Okosabbak, mert figyelik a televíziót, és okosabbak, mert beszélgetnek egymással” állítja Grant McCracken. „Soha sem egyedül nézünk TV-t. Mindig társaságban tesszük, így a jelenlévők közül a legokosabb befolyásolja a többieket”.

Az „influenszerek” hatékonyságának kulcsa, hogy többet ajánljanak, mint egy sima megerősítés. A reklám alapján a hirdetőnek, a terméknek és a fogyasztónak is előnyökhöz kell jutnia, ami nem kis feladat.

Hogyan is működik mindez a gyakorlatban? Grant McCracken a szoftver-gyártó Adobe egy kampányára utal, amely a színész-rendező Zach Braff-ot bérelte fel egy rövid film készítésére, amely egy verseny győzteséről szól. A kutató szerint egyértelmű, hogy Zach Braff szabad kezet kapott, mivel a film maga a reklámozás éles kigúnyolása.

A hitelesség iránti igény igazolódik Georgie Clarke esetében, akinek 226 ezer követője van az Instagramon. Ő olyan termékek reklámozásával futott be, amelyeket ő maga is szeret. 

„Rájöttem, hogy ha egy termék beleillik a tényleges életvitelembe, olyasmi, amit általában magam is használok, akkor az valóban felkelti a követőim figyelmét. Egy sorozat videó készítésébe fogtam: hogyan lehet fekete farmereket és maxi ruhákat különbözőképpen viselni. Ha eltalálod a személyiségedhez illő megoldást, tanulhatsz valamit. A dolog arról szól, hogy ötleteket adjunk az embereknek”.

Miután diplomát szerzett divat-tervezésből, de csupán rosszul fizetett gyakornoki állás-ajánlatokat kapott, Georgie Clarke technológiai vállalatok adó-tanácsadója lett. Annak érdekében, hogy a divattal kapcsolatban maradjon, a hétvégéken ruha-bemutatókon vett részt. Olyan ruhákat mutatott be, amelyeket on-line rendelt meg, majd a bemutató után visszaküldött.

Vicces volt sokféle olyan ruhát viselni, amelyeket szerettem, anélkül, hogy fizetnem kellett volna értük”.

Másfél év után nagyszámú követőre tett szert. A márkák hamarosan ingyen ruhákat ajánlottak neki, majd fizettek is, hogy termékeiket posztjain bemutassa.

"Ez az, amit csinálni akarok – alkotó módon divatos lenni” mondja. Már több, mint egy éve ez a hivatalos foglalkozása.

Azt tanácsolja: nyíltan kell szólni a követőkhöz, és jelezni, hogy reklám-bejegyzésekről van szó. Azokat a termékeket, amelyeket nem lehet teljes szívvel felvállalni, vissza kell utasítani.

Az emberek érzékelni fogják, ha pénzért bármilyen terméket felvállalna valaki”.

Az ingyenes plasztikai műtétek reklámozásától Georgie Clarke például egyértelműen elzárkózott. „Utálom, ha az Instagramon ajak-és arc-feltöltéseket látok, mert az nagyon káros a fiatal lányoknak. Mielőtt megállapodsz valakivel, alaposan meg kell ismerned az érintett márkát és felmérni, mire is készülnek”.

Ha pedig egy „influenszer” mégis rossz projektbe keveredik: „egyszerűen fel kell emelned a karjaidat és kimondani: nem néztem utána eléggé” szögezi le. Ügynöke segít abban, hogy a rossz projekteket kerüljék el.

Az ágazat jövőjét illetően, mondja Georgie Clarke, soha korábban nem volt ilyen nehéz jósolni. Annak érdekében, hogy ki lehessen szűrni az olyan káros tartalmakat, mint a hamisan feldicsért diétás szerek, az Instagram-hoz hasonló platformoknak legnagyobb sztárjaikat erőteljesebben kellene támogatni.

"Állandóan gondolnom kell arra, hogyan javíthatnék a dolgaimon. Nem lehet újra és újra ugyanazt csinálni” mondja Georgie Clarke.

Vajon segítséget jelenthet-e Georgie Clarke számára, hogy a Facebook és az Instagram szeretné megnyerni őt és a hozzá hasonló „influenszereket” a követőik részére történő közvetlen eladásra?

Vannak a dolognak kedvező és hátrányos oldalai. A hátrányos, hogy minden egy reklám-hirdetésnek tűnik majd, ami szerintem nem öröm a követők számára. Kedvező viszont, hogy könnyebben meg lehet vásárolni bármit, ami mi adunk el.”

A megoldás különösen hasznos lesz a eladási statisztikák szempontjából, mondja Georgie Clarke, mivel a márkák ma nem árulják el, hirdetései mekkora forgalmat generáltak.

Az „influenszerek” bekapcsolódása a Forbes szerint idén megteremtette a módszer első milliárdosát. Kylie Jenner, akinek 133 millió Instagram követője van, vagyonát döntően saját kozmetikai márkájának köszönheti, amelyet e platformon forgalmaz. Vajon az ő milliárdossá válása azt jelenti, hogy a „celeb influenszerek” helyzete még sokáig erős lesz?

Holnap bizonyára nem ér véget, de azt hiszem, a közvetlen termék-ajánlgatás gyakorlata várhatóan hanyatlani fog” véli Grant McCracken.