A héten fókuszban a fejlett gazdaságok kilátásai

Hírek2019. máj. 18.MKB Elemzési Központ

Bár ezen a héten kevés makroadat jelenik meg idehaza, azonban érdemes odafigyelni a fejlett piacokra az előttünk álló héten.

  • Csütörtökön friss BMI-adatokat ismerhetünk meg a fejlett piacokon

Csütörtökön publikálják az eurózónában és az USA-ban a májusi előzetes beszerzési indexeket (Markit BMI-ok), amelyek a feldolgozóipar és a szolgáltatások helyzetét és jövőképét tükrözik. Az eurózónában az indikátor 2018 eleje óta kisebb megtorpanásokkal, de lényegében folyamatosan csökken (áprilisban 51,5 pontos értékével egyre inkább megközelítette a kritikus 50-es határt), elsősorban a térség üzleti ciklusának előrehaladott állapota miatti gazdasági lassulás és egyéb egyszeri tényezők végett (francia sztrájkok, olasz költségvetési problémák, új emissziós szabványok autóipari hatása). A gazdasági lassuláshoz hozzájáruló egyszeri tényezők negatív hatása várhatóan 2019-ben fokozatosan eltűnik, és előrejelzésünk szerint kisebb visszapattanást láthatunk majd a GDP-adatokban.

Ezzel szemben az USA-ban a kompozit BMI-mutató (feldolgozóipar és szolgáltatások egyben) a tavalyi és az idei évben nagyobb kilengések mellett, de összességében változatlan szinteken mozgott, viszont az utóbbi két hónapban markánsabb mérséklődést mutatott: a februári 55,5 pontos szintről 54,6-ra csökkent márciusban, majd 53 pontra áprilisban. A BMI-adat kismértékű csökkenése ellenére várakozásunk szerint az idei évben az USA gazdasága még a hosszú távon fenntartható szintje (kb. 2%) felett növekszik majd.

  • Európai parlamenti választásokat tartanak a jövő héten a tagországokban

Május 23-26. között zajlanak az Európai Unióban az Európai Parlamenti választások. Az Európai Parlament 751 tagját választják meg 28 országból akövetkező 5 évre. Közel 500 millió uniós állampolgár jogosult az urnákhoz járulni a négy nap alatt.

Idehaza május 26-án, vasárnap kerül sor az EP-választásra, amikor is 21 európai parlamenti képviselőt választunk majd.

Az Egyesült Királyság EU-ból való várható kilépése miatt a képviselők száma 705-re csökkenhet majd (73 brit képviselői hely egy részét elosztják). Érdekesség ugyanakkor, hogy az Egyesült Királyság is részt vesz a májusi európai parlamenti választásokon, melyet május 23-án tartanak náluk. Mivel nincs elég idő a Brexit-megállapodás ratifikálására a választásokat megelőzően, így jogilag kötelező az országnak azon részt vennie. Az angol kormány azonban reméli, hogy a nyári brit politikai szünetig a Brexit-ratifikációs folyamat végére lehet jutni. Így kérdéses, hogy a most megválasztandó brit EP-képviselők meddig maradnak a parlamentben.

A választások kapcsán további érdekesség, hogy az európai pártcsaládok ún. listavezetőt jelölnek és a legtöbb szavazatot kapott pártcsalád listavezetője kapja meg az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság elnöki posztját, miután az Európai Tanács kinevezi és a Parlament jóváhagyja. Így a választópolgároknak arra is befolyásuk van, hogy ki álljon a Bizottság élén.