Jövő héten fókuszban a hazai inflációs adatok

Hírek2020. ápr. 4.MKB Elemzési Központ

  • Kedden érkeznek a magyar ipari termelés 2020. februári adatai

Az ipari termelés volumene 2020. januárban 2,4%-kal nőtt 2019 azonos időszakához képest. Habár a tavalyi egész éves átlagtól (5,4%) elmaradt a januári növekedés, látható, hogy erősen kezdődött az év az ipar számára. A friss, februári ipari adatokat április 7-én, kedden ismerhetjük meg.

A magyar ipari termelés dinamikája 2018 végétől elvált az eurózónában tapasztalt trendektől, hiszen az eurózónában az ipari termelés csökkenésének ellenére idehaza stabil növekedési dinamikát mutatott az ipari szektor az utóbbi időszakban. A magyar ipari ágazat 2019-ben ellenállt az eurózóna lassulásának, amelynek legfőbb oka, hogy az eurózónából és ezen belül főleg Németországból külföldre telepített kapacitások célországa sokszor éppen Magyarország volt; azaz az új kapacitások kiépülésével az ipari termelés nem esett vissza itthon.

A koronavírus megjelenésével azonban új időszámítás kezdődött az iparban is, már nem kérdés, hogy a magyar ipari termelést is visszaveti majd a vírus, hiszen az itthoni termelőkapacitások is egyre nagyobb számban kényszerülnek leállásra. A fő kérdés az, hogy meddig húzódik el a járvány és a járvány végeztével milyen termelési szintre állnak vissza az egyes cégek.

A gyárleállásokat több, egy irányba mutató tényező indokolta: a járvány lassítása céljából a társas érintkezéseket jelentősen csökkenteni lehet, továbbá a járvány következtében sok szektorban eleve drasztikusan visszaesett a kereslet. Végül, mivel az egész világon elterjedt a „just in timetermelési rendszer az ipari vállalatok körében, gyakran csak pár napra/hétre elegendő raktárkészletet tartottak az egyes üzemek, a kínai és más ázsiai gyárak leállásával így nagyon rövid idő alatt összeomlottak a beszállítói láncok. Ez utóbbiban könnyen lehet, hogy a vírus változást hoz és a gyárak magasabb költségek árán is, de nagyobb raktárkészlettel és diverzifikáltabb beszállítói körrel fognak dolgozni a jövőben a hasonló esetek elkerülése végett.

  • Szerdán közli a KSH, hogyan alakultak a fogyasztói árak márciusban

Az idén januári 4,7%-ról csak kismértékben lassult az éves alapon mért infláció februárban (4,4% százalékra). A legfrissebb, márciusi inflációs adatokat április 8-án, szerdán ismerhetjük meg. Várakozásunk szerint márciusban 3,6% lehetett a teljes árszínvonal-romlás idehaza év/év alapon mérve (2020. márciusi a 2019. márciusihoz viszonyítva).

A hazai infláció dinamikájának várhatóan jelentősebb mértékű lassulása mögött több tényező is áll. Egyrészt a külső inflációs nyomás továbbra is alacsony és az üzemanyagárak is drasztikusan mérséklődtek idén februárról márciusra a koronavírus-járvány hatására (turbulencia a világpiaci olajárakban: keresleti kilátások további romlása a járvány hatására, ill. az OPEC nem hosszabbította meg a korábbi kitermelés-csökkentési egyezséget). A februárról márciusra bekövetkező üzemanyagár-csökkenésnél nagyobb mértékű visszaesést utoljára 5 éve, 2015 januárjában láthattunk. Továbbá egy technikai tényező, az ún. bázishatás is az infláció mérséklődésének irányába hatott márciusban: 2019 márciusában magas bázis alakult ki az emelkedő világpiaci olajárak miatt, idén márciusban viszont az év eleji 50-60 dolláros szinthez képest 20-30 dollár között járt a WTI és a Brent olaj jegyzése. Ugyanakkor a továbbra is magas élelmiszerár-növekedés nyomást gyakorol az inflációra, amelyben egyebek mellett fontos szerepet játszik a járvány miatt kialakult kínálati sokk is. Mindezekkel együtt várakozásunk szerint az MNB inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os sávja alá mérséklődött márciusban az infláció idehaza.

További elemzések itt érhetőek el.