Jövő héten kiderül, mennyire pörög az építőipar a drágulások ellenére

Hírek2021. júl. 10.MKB Elemzési Központ

A hazai építőipar friss adatait ismerhetjük meg jövő héten.

A legutóbbi adatközlés alkalmával publikált építőipari termelés volumene 2021 áprilisában a nyers adatok szerint 7,2%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 0,8%-kal, az egyéb építményeké 14,5%-kal.

Az építőipar termelése áprilisban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján 7,3%-kal kisebb volt a márciusinál. 2021 áprilisában 1,3%-os bővülés volt mérhető az építőipar termelés értékében az előző év azonos időszakához képest. Július 15-én közli a KSH a friss, májusi hazai építőipari adatokat.

2021 áprilisában a megkötött új szerződések volumene 15,3%, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21%, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 9,9%-kal volt alacsonyabb a 2020. áprilisi bázisnál. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 12,8%-kal haladta meg a 2020. április végit, az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,9%-kal, az egyéb építményeké 6,7%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

Az ÉVOSZ szerint középtávon az építési piac folyamatos bővülésére lehet számítani. Az uniós források megindulása az állami költségvetés oldaláról is növekvő keresletet eredményezhet.

  • A lakásépítéseket hajtja
  • az idén bevezetett 5%-os lakásáfa,
  • a CSOK,
  • az Otthonfelújítási program is,
  • illetve az MNB Zöld intézkedései is lendületet adhatnak a szektornak.

AZ ÉVOSZ szerint 2021-ben 17 ezer új lakás épülhet, 2023-ra elérhetjük az éves 30-35 ezer új lakás számot és az évenkénti 250 000 lakásfelújítást. A kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek hatása már 2021. első negyedévében is érzékelhető, és várhatóan további növekedés figyelhető majd meg.

A drasztikusan megemelkedett építőipari árak miatt a kormány 2021. július 2-án számos intézkedést hozott az alapanyagok hiányának enyhítése, valamint az árak csökkentése érdekében. Kiviteli korlátozás bevezetése várható októbertől, illetve extraprofit adó bevezetése is tervben van, de addig is a Kormány számos intézkedéssel próbálja csökkenteni a jelenleg fennálló hiányt.