A héten kiderülnek a részletek a második negyedéves GDP-ről

Hírek2021. aug. 29.MKB Elemzési Központ

  • Kedden közli a KSH a hazai második negyedéves beruházási adatokat

Bár az idei második negyedévben fokozatosan feloldották a járványügyi korlátozásokat és a hazai gazdaság a válságból való helyreállás újtára lépett, a koronavírus-járvány körüli bizonytalanság nem oldódott fel teljes mértékben. A gazdasági nyitás és bővülés emelkedő inflációs nyomással jár, mivel a gazdaság egyes területein kapacitásproblémák alakultak ki abból fakadóan, hogy a kínálat nem tudott lépést tartani a kereslettel. Ezek az ambivalens folyamatok a nemzetgazdasági beruházásokban is tükröződhetnek az idei évben.

Az idei első negyedévben folytatódott az előző negyedévben (2020. IV.) elkezdődött növekedés, a nemzetgazdasági beruházási tevékenység volumene 2,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához, illetve – szezonálisan kiigazítva – 0,5%-kal az előző negyedévhez képest.

Az élénkülést az előző negyedévhez hasonlóan ismét a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállalkozások fejlesztései továbbra is csökkentek: a beruházási teljesítmény 53%-át megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 6,3%-kal mérséklődött, míg a beruházások 13%-át realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 31%-kal emelkedtek (év/év alapon mérve). Összességében az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene meghaladta a járvány kitörését megelőző, 2019. IV. negyedévi szintet.

A második negyedéves beruházási adatokra, melyet augusztus 31-én, kedden közöl a KSH, pozitívan hathatott a korlátozások második negyedéves fokozatos feloldása, az optimizmus növekedése a gazdasági helyreállással és növekedéssel kapcsolatban.

Mind a vállalati, mind a kormányzati beruházásokat negatívan érintette a koronavírus-járvány 2020-ban. Előretekintve, 2021-től kezdődően a gazdasági növekedés helyreállásával párhuzamosan mind a privát (vállalati és lakossági) beruházások, mind a kormányzati beruházások dinamikus emelkedést mutathatnak a Danube Capital előrejelzése szerint.

A beruházási dinamika 2021-ben 10,6%-os lehet, majd 2022-ben érheti el maximumát (17,9%), de 2023-ban is kétszámjegyű maradhat (13,2%). A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés október elején várható.

  • Szintén kedden ismerhetjük meg a friss hazai kereseti adatokat

Augusztus 31-én, kedden publikálja a KSH a 2021. júniusra vonatkozó kereseti adatokat. 2021 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 287 000 forint volt, mindkettő 8,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,7%-kal, a költségvetésben - az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben - ezt jelentősen meghaladóan 10,6%-kal nőttek. A kedvező, júniusihoz hasonló bérdinamika júliusban is fennmaradhatott.

A Danube Capital a júliusban publikált negyedéves makrogazdasági előrejelzése szerint az elmúlt években megfigyelhető magas, két számjegyű nemzetgazdasági szintű bérdinamika az előrejelzési horizonton egy számjegyűvé válhat, a rendelkezésre álló idei adatok is egy számjegyű bérdinamikát mutatnak. 2021-ben az átlagkeresetek 7,6%-os emelkedésére számít a Danube Capital.

A bérdinamika csökkenő tendenciát követhet, 2022-ben 7,5%-os, 2023-ban 7,2%-os átlagos béremelkedés várható.

  • Szerdán érkeznek a részletek a második negyedéves GDP-ről

Kiemelkedő növekedést mutatott a hazai gazdaság az idei második negyedévben. Az előzetesen közölt, kiigazítatlan adatok szerint a hazai GDP 17,9%-kal nőtt 2021 második negyedévében 2020 azonos időszakához viszonyítva, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7%-kal erősödött a hazai gazdasági teljesítmény a tavalyi második negyedéves alacsony bázishoz képest (2021. első negyedév: -1,9%, év/év alapon).

2021 második negyedévének kiugró gazdasági növekedéséhez a Danube Capital korábbi várakozása szerint az ipar, az építőipar és a szolgáltatási szektor egyaránt pozitívan, míg a mezőgazdaság semlegesen járult hozzá. A szektorok közül az ipar és a szolgáltatások húzóereje lehetett a legjelentősebb a növekedés tekintetében.

A korlátozások fokozatos feloldásával megkezdődött az idei második negyedévben a gazdaság helyreállása, a kereslet élénkülése, mely a negyedéves alapon mért gazdasági teljesítményben is megmutatkozott.

A KSH tájékoztatása szerint az első negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 2,7%-kal emelkedett.

A KSH a gazdaság második negyedéves teljesítménye mögötti részleteket szeptember 1-jén, szerdán ismerteti. A felülvizsgálat során nem várható jelentős mértékű eltérés az első becslésben közölt gazdasági teljesítményhez képest.

A régió gazdaságai szintén jól teljesítettek az újranyitásnak köszönhetően a második negyedévben, a jelentős növekedésben a tavalyi év azonos időszaki alacsony bázisa is szerepet játszott. A román gazdaság teljesítménye a kiigazított adatok alapján 13,6%-kal, a lengyel 10,7%-kal, a cseh pedig 7,8%-kal erősödött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ebből a sorból kiemelkedik a hazai gazdasági teljesítmény (17,7%), mely egyben az Unió átlagát is meghaladta (13,2%-os növekedés, év/év alapon).

A Danube Capital előrejelzési pályáján 2021-ben 5,9%-os hazai gazdasági növekedésre számít éves átlagban. 2022-re magasabb, 6,1%-os növekedés várható, amely elsősorban a beruházások felélénkülésével, illetve a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével magyarázható. A fogyasztási és beruházási dinamika 2022-ben érheti el csúcsát. A Danube Capital csapata negyedévente vizsgálja felül a makrogazdasági előrejelzéseket, a friss előrejelzések és helyzetértékelés október elején várható.

  • Pénteken a hazai kiskereskedelmi szektor júliusi teljesítményét ismerhetjük meg

A koronavírus-járvány első hulláma után gyakorlatilag egy évig nem tudott talpra állni a hazai kiskereskedelmi szektor, 2020 áprilisa és 2021 márciusa között (2020. június-júliusi stagnálástól eltekintve) éves alapon visszaesést mutatott az üzletek forgalmának volumene (naptárhatástól megtisztított adatok). Azonban idén áprilisban a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont (vagyis a bázishatás) eredményeként a kiskereskedelmi forgalom volumene már jelentősen, 10,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ez a kedvező dinamika májusban és júniusban is folytatódott, amikor egyaránt 5,8-5,8%-kal nőtt a forgalom (naptárhatástól megtisztított adatok). Ráadásul májusban és júniusban havi alapon is bővült a szektor.

A következő adatközlés szeptember 3-án, pénteken esedékes, amikor az ágazat júliusi teljesítményét ismerhetjük meg. Várhatóan a kedvező ágazati teljesítmény júliusban is folytatódott.

Előretekintve, mivel a kiskereskedelmi forgalom szorosan összefügg más gazdasági ágazatok teljesítményével, az idei évi gazdasági helyreállás és várható gazdasági növekedés továbbra is növekvő pályán tarthatja a kiskereskedelmi forgalmat.