KAMIKAZE KORMÁNY JÖHET OLASZORSZÁGBAN

Hírek2018. máj. 14.Növekedés.hu

Miközben az ország úszik az adósságban, nonszensz gazdasági programmal készül kormányozni a 31 éves, képzettség nélküli Luigi Di Maio pártja, a populista Öt Csillag Mozgalom. A „változás kormánya” a szélsőséges Északi Ligával tegnap aláírt „szerződése” szerint bevezetné a havi 790 eurós feltétel nélküli alapjövedelmet, radikálisan csökkentené az adókat, leszállítaná a nyugdíjkorhatárt, és csak elhalasztaná az euró feladását.



Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök, Paolo Gentiloni jelenlegi miniszterelnök, és Luigi Di Maio, az 5 Csillag Mozgalom kormányfő-jelöltje / Getty Images Csak a havi 790 eurós feltétel nélküli alapjövedelem mintegy 30 milliárd euróba (9500 milliárd forintba) kerülne évente a költségvetésnek az olasz nyugdíjbiztosító számítása szerint, mivel „csak” a rászorulók kapnák, bár a jogosultak köre nem tisztázott. A 15 százalékos személyi jövedelemadó még ennél is sokkal többet venne ki a költségvetésből, miközben Olaszország a második legeladósodottabb állam az Európai Unióban, gazdasága az egyik leglassabban növekvő,
az utóbbi években pedig több megszorító csomaggal sikerült stabilizálni az államháztartást.
A Beppe Grillo komikus alapította Öt Csillag Mozgalom, és annak 31 éves alkalmi pincér és diploma nélküli webmester vezetője, Luigi Di Maio azonban ragaszkodik a programhoz, melyet tegnap foglaltak „szerződésbe” az egyetlen megmaradt koalíciós társsal, a szélsőséges Északi Ligával. Az olasz viszonylatban kifejezetten alacsony személyi jövedelemadó-kulcs azokra a családokra vonatkozik, ahol az évi jövedelem 80 ezer euró alatti, vagyis havi 2,1 millió forintnak megfelelő. Az ennél magasabb jövedelmű családok esetében 20 százalékos adókulcsot vezetne be az új kabinet, már amennyiben megbízást kap a koalíció Sergio Mattarella köztársasági elnöktől.
A nyugdíjkorhatár csökkentése szintén megalapozatlan, mivel Olaszország az EU egyik legalacsonyabb termékenységi rátájával küszködik, és a fiatalok körében a munkanélküliség tartósan 20 százalék feletti.
Az euró feladását mind az Öt Csillag, mind az Északi Liga napirenden tartotta, majd a választások előtt finomítottak az álláspontjukon, és egyelőre elhalasztanák az erről szóló a népszavazást. A kérdés referendumon történő megvitatása már csak azért is veszélyes terepnek bizonyulhat, mert az olaszok körében kifejezetten népszerűtlen a közös valuta, és sokan az összes gazdasági baj forrását az euróövezeti tagságban látják. A március 4-i parlamenti választásokon
egy három pólusú rendszer alakult ki az olasz politikai életben: a legerősebb párt kétségtelenül az Öt Csillag Mozgalom lett a szavazatok mintegy harmadával, ám támogatottsága nem elegendő a kormányalakításhoz,
így az elmúlt két hónapban koalíciós szövetségest keresett a kormányalakításhoz – nem sok sikerrel. A jobbközép párttömb, amelyben Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártja, a Forza Italia is szerepelt, inkább elköszönt az Északi Ligától, de nem vállalta a megvalósíthatatlan gazdasági programot, a baloldalt vezető Partito Democratico, élén Matteo Renzi volt kormányfővel pedig szintén ajtót mutatott az Öt Csillag Mozgalomnak. Hetek óta két másik lehetőséggel is komolyan számolnak az elemzők Olaszországban:
egyrészt az olasz politikai életben nem ritka patthelyzet esetén szakértői kormány felállításával, másrészt új választások kiírásával.
Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga egyelőre a kormányfő személyéről sem tudott megállapodni, bár Di Maio pártja közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Liga. Ennek ellenére Matteo Salvini, a Liga vezetője is bejelentkezett kormányfő-jelöltnek, de nem kizárt egy harmadik személy megnevezése. Az Öt Csillag programjában a fentieken kívül olyan pontok szerepeltek, mint például az internetes népszavazás bevezetése a törvényhozásban, ami végképp felforgatná az eddigi parlamentarizmust. A két párt felgyorsítaná az illegális bevándorlók kiutasítását, felülvizsgálná az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatokat, és fellépne az Oroszország elleni szankciók eltörlése érdekében.
Szabó Anna