Karikó Katalin: folyamatosan tesztelik a koronavírus-vakcinát az új variánsokra

Hírek2021. máj. 13.Növekedés.hu

Karikó Katalin kutatóbiológus biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Magyar Tudományos Akadémia május eleji közgyűlésére látogatott haza, és válaszolt az mta.hu kérdéseire.

A koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcina klinikai teszteléséről szólva Karikó Katalin a kérdésekre adott válaszaiban közölte, hogy a tavaly novemberben lezárult vizsgálatban 44 ezer fő vett részt, akik fele az oltóanyaggal, másik fel placebóval lett beoltva. A két csoport eredményeinek összehasonlítása alapján a vakcina hatásossága 95 százalék fölött van.

Lezárult a 12–15 éves korosztály számára kifejlesztett vakcina klinikai tesztelésébe is, amelybe kétezer tinédzsert vontak be. Ennek nyomán indultak el a hatósági engedélyeztetési eljárások (tegnap az USA gyógyszerhatósága már kiadta az engedélyt az oltóanyag használatára).

A 12 év alattiak számára kifejlesztett vakcina klinikai tesztelését márciusban kezdték: 6 hónapos kortól 11 éves korig. Ezt a kutatóbiológus tájékoztatása szerint nemcsak a Pfizer, hanem a Moderna is megkezdte.

Arról, hogy szükség lehet-e ismétlő oltásra Karikó Katalin nem tudott egyértelmű választ adni. Ha azt látják, hogy azok, akik két oltást kaptak, megfertőződnek, akkor lehetőség van harmadik, negyedik vagy akár tizedik dózis beadására is, az mRNS-vakcinák esetén bármennyi dózist be lehet ugyanis adni.

A variánsokra állandóan tesztelik az oltóanyagot. Jelenleg az ismert, hogy a vírus brit és brazil változata ellen ugyanúgy véd a vakcina, mint a vuhani ellen a kutatóbiológus nyilatkozata szerint. Valamivel kisebb a hatásossága viszont a vírus dél-afrikai variánsa ellen. A továbbiakban is figyelik a New York-i és egyéb helyeken felbukkanó variánsokat.

Egy új vakcinát jelenleg körülbelül hat hét alatt képesek létrehoznik, de a technológia egyre fejlődik - emelte ki a kutatóbiológus. Jelezte ugyanakkor, hogy azt pontosan nem tudja megmondani, milyen gyorsan kerülne egy új vakcina az oltópontokra. Ha nem kell újra lefolytatni egy III-as fázisú klinikai vizsgálatot, akkor sokkal gyorsabban létre lehet hozni az új vakcinát, és így az oltópontokra is hamarabb kerülhet - tette hozzá.