Kész aranybánya - dübörög a maszkgyártás Kínában

Hírek2020. márc. 30.Növekedés.hu

Beindult a maszkgyártás Kínában, a vállalkozók nagyon rövid időn belül milliárdossá válnak. Igaz az alapanyagok ára rendkívüli mértékben megnőtt, de mégis azt mondják, ez az egész olyan, mint egy pénzjegynyomda.

A kínai járvány csúcspontján, februárban Guan Xunze vállalata 11 nap alatt felállított egy új maszkkészítő üzemet.

Az öt termelési szalaggal rendelkező, Északkelet-Kínában elhelyezkedő üzem a keresett N95 arcmaszkokat gyártja, amelyek iránt a fertőzés terjedésével egyre nagyobb az igény.

Mivel Kínán belül a megbetegedések száma visszaesett, a 34 éves vállalkozó, aki korábban a gyógyszeriparban tevékenykedett, most új piacokon arat. Olaszországba szállít maszkokat, ahol a halálozások száma már meghaladta a vonatkozó kínai adatokat.

A Tianyancha üzleti adatgyűjtő platform szerint az év első két hónapjában hihetetlenül sok, 8 950 új vállalkozás kezdett maszkok gyártásába Kínában. Versengve igyekeznek betölteni a hatalmas kereslet által támasztott rést.

Világszerte több, mint 700 ezer embert fertőzött meg a halálos veszélyt jelentő koronavírus. A védőeszközök iránti kereslet még ma is emelkedik, mivel a nemzetek világszerte küszködnek a járvánnyal.

A maszk-gyártás egy igazi pénzjegynyomda

mondta Shi Xinghui, egy N95 maszk-készítő vállalat értékesítési menedzsere Dongguan városban.

Az egy maszkon elérhető profit ma többszöröse a korábban kevesebb, mint egy centnek. A napi 60 000 - 70 000 maszk kinyomtatása csak a pénzjegynyomtatáshoz hasonlítható profittal jár.

Qi Guangtu több, mint 50 millió jüan-t (mintegy 2,7 milliárd forintot) fektetett üzemének maszkgyártó gépeibe. Január 25. óta, két nappal a vírus felbukkanásának helyszíne, Wuhan lezárását követően napi 24 órában termeli a védőeszközöket.

„A ráfordítások megtérülésével nincs probléma-  mondta és hozzátette: 70 sorozat védőeszközt sorozatonként több, mint 500 000 jüanért (mintegy 2,7 millió forintért) adott el. Több, mint 200 további megrendelése van, amelyek értéke meghaladja a 100 millió jüant (4,5 milliárd forintot).

A gépek ára 15 nap alatt megtérült

mondja Qi.

Emelkedő költségek, gondolkodás nélkül bővülő beruházások

You Lixin vállalkozó a korábbiakban soha sem foglalkozott egészségügyi eszközökkel, de felismerte az emelkedő piac lehetőségeit. Tíz nap alatt beszerezte a maszkgyártó gépeket.

Napi 2-3 órát aludtam, és ezt tették üzletfeleim is

mondta.

Ott aludtak az üzemben, várták, hogy beszerelhessék az új gépeket.

A termelés megugrása drámai módon megemelte az alapanyagok árait. Guan szerint a szövetek ára csillagászati ütemben növekedett:

tonnánként 10 000 jüanról (mintegy 454 000 forintról) 480 000 jüanra (mintegy 2 180 000 forintra).

Liao Biao vállalkozó a maszkgyártó gépsor darabjait januárban egyenként szerezte be egy másik tartományból, miközben a köztes tartomány határai le voltak zárva. Végül több, mint tízszer annyit kellett fizetnie, mint amennyi a normál ár lett volna.

Ész nélkül zajlanak a beruházások

mondta.

Az emelkedő költségek ellenére a profitok az iparágat még mindig rendkívül vonzóvá teszik.

A hivatalos kínai adatok szerint a napi maszktermelés jelenleg meghaladja a 116 millió darabot. Nagy részük exportra kerül.

Guan már eladott Olaszországba egy millió darabot. 

Guan bizakodó az ágazat járvány utáni jövőjével kapcsolatban is.

A legtöbb ember hozzászokik a maszk viseléséhez és a jövőben is hordja majd

mondja. 

https://www.afp.com/en/news/3954/printing-money-booming-mask-producers-china-meet-global-demand-doc-1q600y3