Készpénzt használ? Akkor figyeljen, mert új szabályozást vezetnek be!

Hírek2023. jan. 22.Növekedés.hu

Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.

A kibocsátott kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük a bankoknak - áll a money.hu összefoglalójában, amelyből kiderül továbbá, hogy az ATM-ek száma 2017 elején lépte át a 5 ezer darabot, majd 2020 végén lassú csökkenés kezdődött, így tavaly szeptemberben kevesebb mint 4800 automata volt az országban. Közben a készpénzfelvételek száma a múlt év első kilenc hónapjában 15 százalékkal maradt el az öt évvel korábbi szinttől, ugyanakkor az összeg 30 százalékkal közel 7 ezer milliárd forintra nőtt.

Magyarországon 100 ezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jut, ez valamivel elmarad a közel 63 darabos uniós átlagtól, viszont jóval kevesebb a Horvátországot jellemző 140 feletti szinttől.

Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer, például az elektronikus, elsősorban bankkártyás fizetések összege fokozatosan bővül, továbbra is jelentős a készpénz iránti kereslet. Amellett, hogy a készpénzmentes megoldásokat is ösztönözni kell, a jegybank feladata, hogy biztosítsa a készpénzellátást. Ennek számos oka lehet, például vannak, akiknek valamilyen okból nincs bankszámlája, bankkártyája, de lehetnek - akik például a betegségük, hátrányos helyzetük - miatt nem tudják igénybe venni az elektronikus megoldásokat és csak a készpénzt képesek használni. Vagy például egy előre tervezett áramszünet esetén nehéz vagy csak távolabb lehet készpénzhez jutni - áll a money.hu összefoglalójában. A jegybank most új előírásokkal igyekszik biztosítani a készpénzellátás zavartalanságát. 

Kártyák kontra ATM-ek

Az új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak. Ezt két paraméter határozza meg, egyrészt a kibocsátott bankkártyák száma, amely négy kategóriába sorolja a bankokat.

A 600 ezernél kevesebb, a 601 ezer-1,2 millió, az 1,2-2,4 millió, valamint a 2,4 milliónál több bankkártyát kibocsátó pénzintézeteket különbözteti meg. Emellett előírja, hogy a kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük. Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint,

azaz, ha egy banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát. 

A bankok kötelesek rendszeresen felmérést és intézkedési tervet készíteni a készpénzellátás zavartalansága érdekében. Mindezzel az MNB többek között biztosítani szeretné, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor például bérfizetési vagy a nyugdíjutalási napok után sokan ATM-ből vesznek fel készpénzt, és az automaták ideiglenesen kiürülnek.