Azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni

Pénzügy2022. dec. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.

A karácsonyi vásárokra a legtöbben csak nézelődni mennek, sokan családi programokat szerveznek ezekre a helyszínekre, de az ajándékvásárlás mellett jellemző még a gasztronómiai élmény keresése, míg mások romantikus randevúik helyszíneként választják a feldíszített tereket.

Ez a téli kikapcsolódás a fiatalok körében a legnépszerűbb, a 18-39 évesek fele tervez idén kilátogatni egy karácsonyi vásárra.

Ennek a korcsoportnak az 55 százaléka – ha teheti – kártyával vagy okostelefonnal vásárol, míg a készpénzt mindössze 18 százalékuk preferálja – derült ki az OTP Bank megbízásából nemrég készített felmérésből[1].

A karácsonyi vásárok 40 és 59 év közötti látogatóinak 52 százaléka szintén inkább kártyával fizetne. A kényelmi, gyorsasági és biztonsági szempontok mellett a válaszadók 65 százaléka azzal indokolta ezt, hogy így nem kell készpénzt hordania magánál.

Ehhez képest az inkább készpénzt használók 49 százaléka pont azért fizet inkább így, mert fél attól, hogy nem mindenhol tudna bankkártyával vagy okoseszközzel vásárolni. Ez a karácsonyi vásárok esetében érthető is, hiszen a megkérdezettek mindössze három százaléka tapasztalta úgy, hogy szerinte mindenhol biztosítva van a kártyaelfogadás.

Ahhoz, hogy a kereskedők és szolgáltatók biztosítani tudják vásárlóiknak a kártyás fizetést, az OTP Csoport több megoldást is kínál, amelyek között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját.

A SimpleBusiness applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet.