Kiábrándító adatok érkeztek a hazai iparról

Hírek2024. okt. 4.Növekedés.hu

A külföldi felvevőpiacaink gyenge konjunktúrája, az itthoni fogyasztás nehézkes beindulása, az alacsony beruházási kedv, valamint a szabadságok kiadása egyaránt látszódik az augusztusi ipari adatokon. Éves összehasonlításban 9,5 százalékos volt az esés, havi alapon pedig fél százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 augusztusában.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5%-kal mérséklődött.

  • 2024 augusztusában a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a vegyi anyag, termék gyártásában.
  • Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,5%-kal csökkent.

Az adatokon látszik a német autóipar problémáinak hatása, a hazai céges és állami beruházások elhalasztása, a külföldi gyenge konjunktúra hatása, valamint az, hogy egyes, most épülő kapacitások (akkumulátoripar) majd csak a jövőben fordulnak termőre.

Az élelmiszeripar teljesítményét az aszály által okozot károk is visszafogták.

A KSH még csak az első becslést adta ki, a részletes adatokban látszik majd, mely ágazatokat érint a visszaesés a legnagyobb mértékben, de a júliusi adatokból kiindulva a járműipar problémái miatt itt lesz az egyik legnagyobb csökkenés.

A hazai ipar kibocsátása két éve stagnál, illetve enyhén csökken. Az alapfolyamatok terén egyelőre nincs olyan tényező a felfelé mutató kockázatot jelentene az év hátralévő részére

- írja kommentárjában Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A német gyártók – egyelőre külhoni – üzembezárásai és megszellőztetett, nagy volumenű leépítései még csak most következnek. Középtávon lehetünk talán bizakodóak: a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő év második felétől kezdődőenAzonban rendkívül sok a bizonytalanság: kérdés, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt kereslethiány magával vonja-e a projektek elhalasztását, illetve késlelteti-e a termelés felfuttatását - írja az elemző.