A Tesla megkapta az engedélyt, elindíthatja az autógyártást Kínában

Hírek2019. okt. 21.Növekedés.hu

Az Elon Musk milliárdos által irányított, elektromos hajtású autókat gyártó vállalat 2 milliárd dollár (mintegy 600 milliárd forint) értékű befektetéssel létesített új üzemet az ország keleti részén fekvő Sanghai-ban, olvasható a bbc.com hírportálon.

A Tesla kínai nyomulásra a Peking és Washington között zajló, elhúzódó kereskedelmi feszültségek közepette kerül sor. Az amerikai autógyártók hosszú ideje fennhangon bírálják Donald Trump elnök vámpolitikáját, amely többek között az autóipari ágazatot célozza. Tavaly októberben a Tesla is felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai vámok komoly akadályokat képeznek.

Az új gyár a Tesla számára megnyitja a világ legnagyobb autópiacát és módot ad arra, hogy elkerülje az amerikai gyártmányú autókra kivetett magas vámokat. 

Az a tény, hogy a Tesla engedélyt kapott a megépítésére, jelzi:

Peking autópiacának megnyitását fontolgatja. A helyi hatóságok még segítséget is ajánlottak az építkezés felgyorsításához. A Tesla autókra törölték az egyébként járművekre érvényben lévő 10 százalékos termékadót.

Az ez év januárjában lebonyolított alapkőletétel során Elon Musk elmondta:

az üzemben a Tesla Model 3 „elérhető árú” változatai, a cég tömeggyártásra szánt készülnek majd, illetve a Nagy-Kína térségbe szánt Model Y változat. Célunk, hogy az építkezést ez év nyarán befejezzük, az év végén megkezdjük a Model 3 összeszerelését és jövőre elindítsuk a sorozatgyártást.

Az új üzem, amelyet Gigafactory 3-nak neveztek el, az első, 100 százalékban külföldi tulajdonú autógyár Kínában. A vállalat tervei szerint legalább heti 1000 darab Model 3-at szerelnek majd össze.

Augusztusban Elon Musk egy kínai utazása során meglátogatta az új gyárat, ahol egy mesterséges intelligencia konferencián jót vitatkozott az Alibaba alapítójával, Jack Ma-val.

Forrás