Kisadózói változások

Hírek2017. dec 27.Növekedés.hu

Gyorsan növekszik a kisadózói (KATA) vállalkozói forma népszerűsége, egyre többen választják ezt a vállalkozói formát, és most január 1-jétől tovább bővül azok köre, akik ezt választhatják, a nappali tagozatos hallgatók pedig mellékállású kisadózók lehetnek. Az ÁFA-mentes árbevételi határ azonban a korábbi tervekkel szemben nem változik. A kisadózók tételes adóját választó vállalkozók lehetőségei idén év elején nagyot nőttek: a 6 millió forintos bevételi limit 12 millió forintra változott, ebből 8 millió lett az az összeg, amely után nem kell általános forgalmi adót fizetni. Az elmúlt hetekben felvetődött az a lehetőség, hogy ez az összeg is 12 millió forintra növekedne, de végül úgy tűnik, nincs változás, marad a 8 millió. Bővül viszont azok köre, akik ezt a kedvező adózási formát választhatják. Mostantól kezdve ügyvédi irodák is lehetnek KATA adóalanyok, eddig csak az egyéni ügyvédek tehették ezt, mivel ők a  személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján egyéni vállalkozónak minősülnek. A nappali tagozatos hallgatói jogiszonnyal rendelkezők eddig, ha vállalkozni akartak, csak főállású kisadózók lehettek, így havi 50 ezer forintos adófizetési kötelezettségük keletkezett (a fő szabály szerint mindenki főállású kisadózó, akinek nincs heti legalább 36 órás munkaviszonya). A nappali tagozatos közép-, és felsőoktatási intézményben tanulók helyzete most változik, mostantól mellékállású kisadózóknak minősülnek, így havi 25 ezer forintot kell majd fizetniük. Ráadásul ez nemcsak a Magyarországon tanulókra vonatkozik, hanem azokra is, akik az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban vagy Svájcban folytatják tanulmányaikat közép- vagy felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében. Az Európai Gazdasági Térség az EU-tagállamokon kívül még Norvégiát, Izlandot, és Liechtensteint tartalmazza.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.