Kiterjeszthetik a Corvinus-modellt más egyetemekre is

Hírek2019. aug. 29.MTI

Jól működik a Corvinus-modell, ezért más egyetemeknél is megpróbálkoznának vele. A győri Széchenyi István Egyetemet, a Kecskeméti Egyetemet, illetve a MOME-t jelölte meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A nagy tudományos egyetemeknél azonban más modellre van szükség.

Pozitívak a Corvinus egyetem új fenntartói modelljének eddigi tapasztalatai: a tervek között szerepel további felsőoktatási intézmények esetében is e modell megvizsgálása,

potenciális jelöltként említette a győri Széchenyi István Egyetemet, a Kecskeméti Egyetemet, illetve a MOME-t - mondta Palkovics László innovációs és tehnológiai miniszter. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a nagy tudományegyetemeknél nem biztos, hogy ez a jó modell, ott érdemes más lehetőségeket megnézni. 

Mint mondta, a felsőoktatásban 2014-16 között lezajlott integrációs lépéseket, átalakításokat kifejezetten sikeresnek tartja. Szintén fontos és jó, hogy Magyarországon sok városban van felsőoktatási hozzáférés, és ezen nem is kívánnak változtatni a jövőben. A közösségi képzési központok kialakításának is ez a lényege - hangsúlyozta. Mint mondta, várható az egyetemi szakok felülvizsgálata, hiszen a szakok utolsó ilyen áttekintése 2014-ben volt.

A kormány kitart korábbi döntése mellett és 2020-tól kötelező feltétel lesz a nyelvvizsga a felsőoktatásba való belépéshez- tette hozzá.

A felsőoktatási háttérintézményekről szólva elmondta: az Oktatási Hivatal marad jelenlegi formájában, jól működik, annyi változást szeretne, hogy a szakképzésért külön elnökhelyettes feleljen.

A tárcához kerül a Tempus Közalapítvány is. A 9. és 11. évfolyamos diákoknak külföldi idegennyelvi kurzusokat biztosító programelem valószínűleg a Klebelsberg Központhoz kerül. 

Dolgoznak továbbá a felsőoktatási bértábla átalakításán is. Ugyanakkor megjegyezte: az intézmények számláján jelenleg 280 milliárd forintos forrás van, el kellene kezdeni ezeket az összegeket felhasználni, akár bérkompenzációs célokra. Palkovics László elmondta még azt is, hogy az új innovációs helyettes államtitkár Gulyás Tibor, korábbi HÖOK-elnök lesz.

Minden feltétel biztosított, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szeptember 1-től megkezdje működését - hangsúlyozta.

A politikus jelezte, hogy szeptemberben megtörténik a kutatóintézetek átvétele is. Azt mondta, hogy a kutatóintézetek vezetői az átalakításban a lehetőséget látják az eddiginél jobb működésre. 

Kitért arra, hogy dolgoznak a Science parkok struktúráján, a legelőrehaladottabb a program Szegeden és Pécsett, de a tervezett helyszínek között szerepel Győr, Miskolc, Debrecen, illetve a fővárosban két helyszínben gondolkodnak.