Korrupciós vizsgálat a párizsi olimpia szervezőbizottsága ellen - Drágák a költségek

Hírek2023. jún. 21.Áldott Rebeka

A francia pénzügyőrség átkutatta a 2024-es párizsi olimpia központját. Az akció a közbeszerzési szerződések feltételezett szabálytalanságait kezdte vizsgálni. A párizsi olimpia szervezőbizottságának székhelyén a közpénzek elsikkasztásával és visszaéléssel kapcsolatos nyomozás zajlik.

Jelenleg kutatás folyik a szervezőbizottság székhelyén

áll a Párizs 2024 közleményében.

A Párizs 2024 teljes mértékben együttműködik a nyomozókkal, hogy megkönnyítse vizsgálataikat.

írja a Reuters beszámolója.

A rendőrök többek között a Szervező Bizottság (Cojop) és az olimpiai infrastruktúrákért felelős állami intézmény (Solideo) irodáiban jelentek meg. A razzia több közbeszerzést elnyert magáncég székhelyén történt, elsősorban Párizsban és annak külvárosaiban, derült ki a Politico tudósításából.

A Le Monde – a Pénzügyi Főügyészség (PNF) által megerősített – információi szerint az első, 2022-ben megindított eljárás a francia korrupcióellenes hivatal (AFA) által végzett ellenőrzés után tárta fel az esetleges szabálytalanságokat a Cojop és a Solideo által odaítélt közbeszerzési szerződésekben. A Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályra bízott eljárás jogellenes kamatfelvételre, korrupcióra vonatkozik.

A 2021 elején készített jelentésekből, amiket a Le Canard Enchaîné hozott nyilvánosságra, kiderül, hogy a közbeszerzési szerződések odaítélésekor az AFA aggodalmát fejezte ki az „összeférhetetlenség” és a „tisztességsértés” súlyos kockázatai miatt. A szervezet különösen az eljárások elégtelen biztosítékaira, és "az illegális haszonszerzés kockázataira mutatott rá.

A jelenlegi kutatások egybeestek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) kétnapos végrehajtó testületének ülésével. A szervezet keddtől számos kérdést vitat meg, mint például a 2024-es párizsi játékok előkészületeit.

Aggodalomra adott okot, hogy a játékok teljes költségvetése 8,8 milliárd euróra nőtt a 2017-es kezdeti 6,6 milliárdhoz képest. A becslések szerint csak az infrastruktúra kiépítése 4 milliárd euróba fog kerülni az eredetileg tervezett 3,2 milliárd euró helyett. A további költségeket azonban korlátozza a tény, miszerint, a legtöbb rendezvény a már meglévő létesítményekben kerül megrendezésre. A fő építkezések az olimpiai faluban és a Saint Denisben található uszodában összpontosulnak.

Ezekhez hozzáadódnak még a biztonsági költségek, amelyek Franciaország legfelsőbb számvevőszéke szerint legalább 400 millió eurót érnének el. Ezek a többlet kiadások nem kerültek bele a tervezett teljes költségvetésbe.

A szerződésekkel kapcsolatos esetleges korrupció hatással lehet Emmanuel Macron francia elnök hírnevére is, aki minisztereinek hangsúlyozta a sikeres párizsi olimpia fontosságát. A 2024-es nyári olimpia szervezési jogát 2017 júliusában ítéltek oda a francia fővárosnak, néhány hónappal az elnök megválasztása után.

Idén márciusban Macron kijelentette, hogy a Párizsi Játékok célja, hogy „a lehető legjobb biztonsági, szervezettségi, társadalmi és ökológiai felelősségvállalási feltételek mellett üdvözöljük a világot”, írja a Politico beszámolója.

Brigitte Henriques, a Francia Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke a múlt hónapban drámai módon jelentette be a lemondását. A Politico tudósításából kiderült, hogy Henriques távozását a bizottság közgyűlésén tartó másfél éves belső civódás, valamint elődjével, Denis Massegliával való nagyon nyilvános nézeteltérése előzte meg.

Az olimpiai játékokat, a világ egyik legfontosabb sporteseményét, a közelmúltban rendszeresen beárnyékolták a szervezeti visszaélések.

A japán ügyészek az év elején vádat emeltek hat vállalat, köztük a Dentsu Group reklámóriás és hét magánszemély ellen. Az eljárást a 2020-as tokiói olimpiára és paralimpiára vonatkozó 320 millió dollár értékű ajánlatok meghamisítása miatt kezdeményezték. A vádemelést hónapokon át tartó nyomozás követett a tokiói játékok szervezése és szponzorálása során felmerült állítólagos korrupció miatt, emlékszik vissza a Reuters írása.