Kovács Árpád: A piacról tudtuk pótolni az elmaradt uniós pénzeket

Hírek2022. ápr. 22.Sz.A.

Tavaly 18 ország érte el a 2019-es GDP-szintet, ebben a sorban Magyarország volt a nyolcadik a több mint 7 százalékos éves, impresszív fejlődéssel - értékelt Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az uniós források késésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság pozíciója megengedte, hogy a piacról pótolhattuk az elmaradt uniós forrásokat. Tavaly 350 milliárd forint, idén pedig egy 420 milliárdos tétel hiányzik a helyreállítási alapból, ezt kellett pótolni.

Hozzátette, hogy Magyarország tagdíjbefizetése az EU-ba éves szinten 610 milliárd forint, de az agrártámogatások rendben megérkeznek.

Az előző támogatási ciklus forrásaival kapcsolatban kiemelte: a támogatások 75 százalékát már le tudtuk hívni tavaly, és a kormány előlegezett pénzeket azért, hogy ne álljanak le a már megkezdett beruházások.

Az orosz-ukrán háború kockázataról szólva úgy fogalmazott, hogy van lehetőség és mozgástér a beruházások területén, erre mindenképp szükség lesz a háború miatti gazdasági lassulás miatt. A háború hozzávetőleg két százalékpontot visz el az európai növekedésből az eddigi előrejelzések szerint

A háború gazdasági hatásairól elmondta: visszaütöttek a szankciók, mert túl hosszúak a szállítási láncok. Az energiafüggés, a termelési költségek növekedése és az infláció - melyet egyesek tíz százalék körüli szintre becsülnek - óriási kockázatot jelentenek. Nálunk rosszabb helyzetben vannak az infláció terén például a balti országok - tette hozzá.

Az orosz gazdaságról szólva kiemelte: a feltörekvő országok gazdasági súlya egyre nagyobb, nagyságrendileg 21-22 ezer milliárd dollár az Egyesült Államok éves GDP-je, 14-15 ezer milliárd Kínáé, az orosz gazdaságé pedig ezermilliárd dollár körüli.

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint tavaly 630 milliárd forimt uniós forrást kellett megelőlegezni a költségvetésből.

A Helyreállítási alap (RRF) forrásail Magyarországnak 7,3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, és 9 milliárd euró hitelkeret járna, az alapról azonban továbbra sincs megállapodás  jogállamisági mechanizmus elindítása miatt.

A hétéves költségvetésből 43 milliárd euró a hazánkra eső rész, ezek a programok sem indultak még el. Az utóbbi 3 évben átlagosan 4,6-5 milliárd euró pluszban volt a magyar-EU egyenleg.