Közgazdasági Nobel díj - a szelíden terelgető állam

Hírek2017. okt 14.Növekedés.hu

Richard Thaler amerikai közgazdász, a viselkedési közgazdaságtan egyik legfontosabb személyisége kapta az idén a közgazdasági Nobel díjat. Thaler úttörő szerepet játszott abban, hogy rámutasson: az emberek döntései gyakran nem racionálisak, s ennek komoly közgazdasági következményei vannak. Ilyen lehet például a félelem attól, hogy elveszítünk valamilyen, a birtokunkban lévő tárgyat, így reális piaci áránál magasabbra értékeljük. Thaler dolgozta ki a “bökdösésen” (nudge) alapuló gazdaságpolitikát. Ez annyit tesz, hogy a szabályozások kidolgozóinak célszerű olyan eszközöket alkalmazniuk, amelyek szelíden, nagy változások és kockázatok veszélye nélkül terelgetik - bökdösik - az embereket, így segítve döntéseiket. Ugyanakkor fontos, hogy nem tiltja meg nekik, ha másként akarnának dönteni. Jó példa erre az amerikai nyugdíjrendszer: automatikusan megnyílik a nyugdíjszámla, hacsak nem nyilatkoznak arról az érintettek, hogy ezt kifejezetten nem szeretnék. Egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mire költi majd a Nobel díjjal járó 9 millió svéd koronát (körülbelül 1,1 millió dollárt). “Olyan racionálisan költöm majd el, amennyire csak tudom” - válaszolta igazi thaleriánus módon.    

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Ezek a döntések tették Steve Jobs-t a világ egyik legsikeresebb üzletemberévé
Steve Jobs rengeteg manipulatív taktikát alkalmazott a világ legerősebb vállalatvezetőivel szemben.
Siker2019. ápr 19.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.