Esik a hazai kínai éttermek forgalma

Interjú2020. feb. 11.Harsányi Péter

Már nem jöhetnek ki turistacsoportok Kínából, így mindenhol esik a kínai beutazók aránya. Itthon is megindultak a lemondások. A hazai kínai éttermek forgalma drasztikusan esik - mondta el a Növekedés.hu-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Meglátása szerint milyen hatása lehet a koronavírusnak a hazai turizmusra és vendéglátásra?

A globalizáció miatt egyetlen ország sem tudja kivonni magát a koronavírus hatásai alól. Az aktuális óvintézkedések miatt Kínából egy hete nem utazhatnak turistacsoportok más országba, de akik úton voltak, azok még sikeresen megérkeztek. Ugyanez elmondható az egyéni utazók vonatkozásában is.

Emberileg és társadalmilag ugyan tragikusak az események, de a gazdasági hatások a turizmus szempontjából egyelőre mérsékeltek. A február-márciusi időszak a kínai kiutazás esetében általában nem annyira erős, ezért, ha néhány hónapos időtávon normalizálódik a helyzet, akkor limitáltak lehetnek a gazdasági károk a szektorban. Az autóipar például sokkal erősebben érintve lehet az ellátási lánc akadozása miatt.

A koronavírusnak a teljes globális turizmusra egyelőre nem volt számottevő hatása, de nagyon sok múlik azon, hogy mikor sikerült megállítani a vírus terjedését és kifejleszteni az ellenszert.

A Magyarországon működő kínai éttermek forgalma azonban erősen leesett, miután az emberek elővigyázatosságból inkább nem mennek ilyen típusú vendéglátóegységekbe.

Mi tapasztalható Európában? Hogyan alakul a turizmus az öreg kontinensen?

A koronavírus hatása az európai turizmusra nagyjából hasonló, mint hazánkban. Leginkább azok az országok érintettek, ahol nagyobb a kínai beutazó forgalom. Ilyen ország például Franciaország, Németország vagy Olaszország.

Az értesüléseink szerint ugyanakkor nagyon sok rendezvény elmaradt, rengeteg konferenciát töröltek.

Az Európában tartózkodó kínai állampolgárok egyébként szabadon visszautazhatnak Kínába, feltéve, ha találnak olyan repülőgépjáratot, amit még nem töröltek.

Mekkora hatása lehet a nyári utazási szezonra a koronavírusnak?

Nagyon sok függ attól, hogy mikor sikerül lokalizálni és megfékezni a koronavírust. Magyarország viszonylag védett, idehaza a vendégéjszakák csupán 4 százalékát teszik ki a kínai beutazások éves szinten. Ez nagyságrendileg 440 ezer vendégéjszakát takar.

Évente összesen 140 millió kínai állampolgár utazik a világ különböző részerire. Európába ennek a 10 százaléka, vagyis megközelítőleg 12-14 millió kínai ember látogat el minden egyes évben.

Jellemzően a kínai holdújév idején, valamint a nyári és az őszi szezonokban utaznak többen. A következő frekventált időszak a nyári szezon lesz. A foglalások tekintetében jelenleg 20 százalékos lemondás tapasztalható a kínai vendégek részéről.