Magyar bűnözők az Interpol listáján - 3 nő is van közöttük

Hírek2021. feb. 1.Suki Zoltán

Jelenleg összesen 18 magyar állampolgár van az Interpol körözési listáján, köztük három nő. Kettőjüket többek között csalás miatt keresik, a harmadik drogokkal kereskedett. De a listán van az a férfi is, aki még 2014-ben kínai ruhaárusoktól rabolt társaival 465 millió forintot Budapesten a XVII. kerületben.

Kovács Istvánnak hívják az a 62 éves bagi férfit, aki a legidősebb abból a 18 magyar állampolgárból, akiket jelenleg is keres az Interpol. Ellene azért adták ki a nemzetközi elfogatóparancsot, mert a tagja lehetett egy szervezett bűnözői csoportnak, és kábítószeres ügyei is voltak. Érdekes egyébként, hogy egyedül róla nincs fotó az Interpol oldalán.

A lista legfiatalabb tagja pedig a 29 éves budapesti Cseh Marcell, akit fegyveres rablás miatt szeretnének előkeríteni.


Cseh Marcell bűnöző az interpol körözési lista adatlapjánRajtuk kívül még 16 magyart sorol fel az Interpol, akik között három nő van.

A tatabányai Dudás Ildikónak kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt kellene felelnie. Lakatos Mária Ilona Budapestről pedig csalt, és szexuális bűncselekményeket, például kerítést is elkövetett. A szintén budapesti Sipos Orsolyának a zsaroláson és a csaláson kívül még egy emberrablást is a rovására írnak a rendőrök.

A legnagyobb hal viszont egyértelműen a most 55 éves székesfehérvári Plank Zoltán.

Plank Zoltán az Interpol körözési listájánŐ az a férfi is, aki még 2014-ben kínai ruhaárusoktól rabolt társaival 465 millió forintot Budapesten a XVII. kerületben. A rablók egy hétfő reggel támadtak meg a kínaiakat az Újlak utcában. Csuklyában voltak, és először gázszprével támadtak, majd megkötözték a ruhakereskedőket és elvették tőlük a pénzt. Ezután egy kisbusszal menekültek, de közben a kirabolt férfiak egy ismerőse üldözőbe vette őket. Ezt a támadók észrevették és lőni kezdtek rájuk, de végül elmenekültek.

Azóta Budapest rendőrfőkapitánya egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott annak, aki tudja, hol lehet Plank Zoltán. A rendőrség tanúvédelmet is ígért a nyomravezetőnek.

Az Interpol kőrözési listájára nemzetközi elfogatóparancs kiadása után azok kerülhetnek fel, akikről a hazájuk rendőrsége azt gyanítja, hogy külföldre menekültek.

A körözési rendszerből kétféle módon lehet kikerülni. Vagy a körözést elrendelő ország törli az addig keresett embert, vagy a szervezet főtitkársága dönt a körözés státuszának megváltoztatásáról.

Az Interpolt azért hozták létre, hogy a nemzeti rendőrségek munkáját segítse az országokon átívelő bűnözés visszaszorítása érdekében. Az Interpolnak saját nyomozati jogköre nincs, a tagállamok rendőrségeinek munkáját segíti adatszolgáltatással és nyilvántartással.