Magyar katonai vezető került a NATO innovációs hálózatának vezető testületébe

Hírek2022. dec. 12.MTI

A NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat hétfőn megtartott elnökségi ülésén a magyar jelöltet, Porkoláb Imre dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium innovációért felelős miniszteri biztosát választotta az igazgatótanács elnökhelyettesének - közölte a minisztérium.

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy a NATO DIANA létrehozásáról a 2021. júniusi, brüsszeli NATO-csúcstalálkozón döntött a védelmi szövetség. Feladata, hogy összekösse a nemzetek védelmi innovációs ökoszisztémáját, valamint, hogy lehetőséget biztosítson a startupok, kisvállalatok és egyetemek együttműködésére.

Mint írták, az igazgatótanács elnökhelyettese a NATO felső vezetőivel, a DIANA ügyvezető igazgatójával és a DIANA igazgatótanácsának elnökével közösen a védelmi innováció stratégiai irányainak és kihívásainak azonosításában, illetve tervezésében vesz részt.

Porkoláb Imre dandártábornok kinevezése jelentős lépés a magyar haderő és védelemipar szempontjából, hiszen a terület irányításáért felelős miniszteri biztosként a modern, 21. századi hadsereg fogalmának egyik legfelkészültebb szakértője, személyében a magyar innováció szószólója kerül a legnagyobb nemzetközi védelmi szövetség vezető pozíciójába - olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.